5 турски рецепти от кухненското шкафче в борбата срещу вирусите

Ако трябва да посочим народ, за когото даровете на природата са най-доброто оръжие в борбата с болестите и вирусите, то това безспорно е турският. Затова днес решихме да обърнем поглед към южната ни съседка и да надникнем в тайните рецепти от кухненското шкафче, на чието лечебно въздействие местните се доверяват от древни времена до днес.

1. Смесете в голяма купа мед една супена лъжица органично маслото и хапвайте по няколко малки лъжички от тази смес сутрин и обед. При по-тежки случаи консумирайте и вечер.



2. Набавете си петмез. Той лекува всичко. Може да си го приготвите и в домашни условия, прави се от плодове. Гроздето, захарното цвекло, дините, сливите са подходящи продукти, от които да се свари петмез. Турците най-често го смесват с тахан.

3. Настържете корен от джинджифил в купа и смесете с мед и лимони.

4. Вечер консумирайте редовно лук. Този зеленчук е с особено високо съдържание на витамин С - хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възстановяването на тъканите и усвояването на желязо. Витамин С също действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазва клетките ви от увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.



5. Още нещо типично: слагайте във всичките си ястия лютив червен пипер, той помага против много болести.

Четете още: 6 лесни начина да се справите с жегата навън