В днешно време думата "здраве" предизвиква все по-голяма чувствителност и интерес в нас. През последната година все повече се стараем да поддържаме висока хигиена, а миенето на ръце се случва много по-често от преди. Но знаем ли кои уж здравословни навици могат всъщност да ни навредят? Ето кои са те според епидемиолога Леонид Александрович:

Чистенето на ушите

Знаете ли, че в някои страни памучните тампони за почистване на ушите са забранени? Някои специалисти смятат, че те могат да увредят тъпанчето и да доведат до проблеми с вестибуларния апарат. Истината е, че тялото произвежда ушна кал, която спомага почистването на ушните канали и не е необходимо тя да бъде премахвана. Можете да използвате и само вода, за да почистите ушите си и да се чувствате комфортно.

Прекалено честата употреба на дезинфектант за ръце

Забелязали ли сте как след всяка употреба на дезинфектант ръцете ви се изсушават? Не, не си внушавате. В тях се съдържа веществото триклозан, който подтиква кожата да губи естествената си защита, да загрубее и става по-податлива на инфекции и възпаления. Не отричайте дезинфектантите, те са добър помощник по време на пандемия, но не прекалявайте с употребата им. Предпочитайте измиването на ръцете с вода и сапун.

Горещите душове

Няма нищо по-приятно от това да се сгреем с един горещ душ, особено в студените месеци, но...

Горещата вода не влияе положително на кожата, защото разрушава най-горния ѝ слой и по този начин я прави уязвима към възпаления. Особено непрепоръчителен е горещият душ в сутрешните часове. Затова взимайте топъл душ или още по-добре - контрастен. Т.е. редувайте студена и топла вода. Специалистът твърди, че по този начин се поддържа имунната система.

Миенето на зъбите след всяко хранене

Още от ранно детство ни учат, че храната останала по зъбите, може да предизвика образуването на кариеси. Затова най-добре да миете зъбите си след всяко ядене. Но малко хора знаят, че има храни, като тези, съдържащи лимонена киселина, които силно разяждат зъбния емайл и ако измиете зъбите си веднага след приемането на такава храна, тогава увреждането на емайла ще стане още по-силно. Мийте зъбите си не по-рано от 30 минути, след като сте се нахранили.

Всекидневното миене на косата

Малко жени биха си позволили да излязат навън с мръсна и омазнена коса. Затова много предпочитат да мият гривата си всеки ден, но това съвсем не е препоръчително, защото по този начин нанасят сериозни вреди на косата си. Честото миене изтощава косата, премахва естествената ѝ защита и хидратация и когато използвате топла вода всеки ден, косата се омазнява още по-бързо. А след това е много трудно да се справите с този проблем. Тайната е след миенето на косата да я изплакнете веднъж с хладка вода, за да бъде бляскава и мека.

Четете още: Здравословното хранене намалява риска от ковид, сочи изследване