Автор
Теодор Муховски

Червено зеле: Витаминна бомба, която блокира растежа на раковите клетки

Червеното зеле е особено ценено в българската кухня заради кулинарните си качества. То е истинска витаминозна бомба. Съдържа много хранителни вещества и витамини, които подпомагат здравето на костите, а също така блокират растежа на раковите клетки. Защо си струва да го включите в ежедневното меню?

Зелето – както бялото, така и червеното – е от групата на най-полезните за нашия организъм зеленчуци. Той е отлично за отслабване, тъй като има високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, но най-важното е, че е богато на хранителни вещества, насърчаващи здравето на костите, включително витамини С и К, както и малко калций, манган и цинк.



Червено зеле: антиоксидантни и противоракови ефекти

Въпреки че бялото и червеното зеле са изключително полезни за нашето здраве, в последното можем да открием много повече антиоксиданти, които са отговорни, наред с други, за блокиране развитието на ракови клетки, предпазват ни от вредното въздействие на свободните радикали и забавят процесите на стареене на тъканите.
Антоцианини, т.е. естествени багрила, открити в червеното зеле, боровинките, аронията и цвеклото, показват силни антиоксидантни свойства, а освен това листата на червеното зеле са източник на витамин А, който укрепва кожата ни, състоянието на костите, зъбите и очите.



Червено зеле: Богатството на витамин С

Червеното зеле също е изобилие от витамин С, който подпомага правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, играе важна роля в процеса на укрепване на имунитета, ускорява зарастването на рани и играе важна роля в производството на колаген, който прави кожата ни да изглежда млада, а костите да са здрави, защото мрежата от колагенови влакна поддържа тяхната структура.



Червено зеле: Противник на анемията и подкрепа на нервната система

Високото съдържание на витамин B6 в червеното зеле има благоприятен ефект върху нервната ни система и работата на сърцето. Пиридоксинът, съдържащ се в този витамин, регулира кръвното налягане. От своя страна, благодарение на голямото количество желязо, червеното зеле е идеален елемент от менюто за тези, които се борят с анемията.



Четете още: Универсалният зеленчук, който помага при диабет, атеросклероза и хипертония