Нека първо уточним, че пазаруването, особено в големи супермаркети, към настоящия момент съвсем не е препоръчително и сме напълно убедени, че храна и тоалетна хартия ще има, не е необходимо да се запасяваме като за война. Но все пак, ако продуктите вече са привършили и посещението в магазина става все по-неизбежно, е добре да спазвате някои хигиенни мерки за сигурност. Ето кои са те:

Не се задържайте дълго по щандовете и не се разсейвайте

Освен че трябва да спазвате дистанция, минимум от 1 м с другите хора, не е препоръчително да се заседявате дълго по отделните щандове и да посягате към продукт, само за да прочетете внимателно опаковката. Не се зачитайте, дори и да видите интересна книга или списание, сведете докосването на различни продукти до минимум. Пазарувайте бързо и стегнато, не влизайте в магазина без приготвен списък.

Не докосвайте количката или кошницата без ръкавици

Сложете ръкавици, преди да подкарате количката или да вземете кошницата. Нямате ни най-малка представа колко бактерии има по тях. Избягвайте да се подпирате на количката, докосвайте я възможно най-малко. По-добре би било, ако преди пазара избършете дръжката на количката или кошницата с мокра кърпичка. Оптималният вариант е да използвате ваша торба, която сте приготвили от вкъщи, в случай че няма да си набавяте твърде много продукти.



Не докосвайте телефона си

Направете предварителен списък на лист хартия и задрасквайте това, което сте взели, с химикалка. Не докосвайте телефона си, защото по него полепват невероятно количество бактерии. Почистете го добре, веднага щом се приберете.

Заложете на пакетирана храна

По принцип пакетираната храна не е най-желаната, но е добре да се обърнете към нея и да сведете до минимум посещението на щандовете със сготвена в магазина храна. Единственият начин да сте сигурни, че ястието ви е приготвено в хигиенични условия, е като си го направите у дома със собствените си измити ръце.



Почистете всички продукти, веднага щом се приберете

Предпазните мерки не приключват, щом прекрачите прага на дома. След като премахнете ръкавиците и маската, първо забършете продуктите с мокри кърпички и след това ги подредете. В момента, в който приключите, измийте обилно ръцете със сапун, а след това нанесете и дезинфектант.

Вече сте готови да се отправите към магазина!

П.П.: Не забравяйте маската и ръкавиците, а ръцете - далеч от лицето!

Четете още: 5 начина за разтягане, докато сме home office