Автор
Теодор Муховски

Как да поддържате зъбите си бели, ако пиете кафе всеки ден

Ако сте любители на ароматната напитка, вероятно сте чували за петната от кафе, които остават по зъбите. Въпреки че пълното избягване на кафето може да е най-лесният начин да се отървете от тези досадни петна, понякога пропускането на ежедневната чаша в името на белите зъби не е по силите ви!

Ето защо препоръчваме да предприемете следните стъпки, за да намалите въздействието на кафето върху зъбите си:



Мийте и почиствайте зъбите си с конец веднага след кафето

Зъбният емайл (твърдата повърхност от външната страна на зъбите) е пълен с микроскопични вдлъбнатини и грапавини. Когато ежедневно пиете кафе, тъмните пигменти постепенно се утаяват върху повърхността на зъбите ви, причинявайки петна.

Незабавното миене на зъбите с четка за зъби и чистенето им с конец е най-лесният начин да предотвратите трайното заселване на петна от кафе в тези кътчета и вдлъбнатини. По този начин се отстраняват и бактериите от зъбната плака, които причиняват обезцветяване и кариес. Затова, ако можете, почиствайте бързо кафето от зъбите си след всяка чаша.



Когато не можете да почистите зъбите си, изплакнете ги

И така, какво да правите, ако пиете кафе в движение? Препоръчваме ви да жабурите с вода. Това ще премахне част от остатъците от кафето от повърхността на зъбите ви.

Опитайте да използвате сламка

Знаем, че идеята да пиете горещо кафе със сламка може да ви се стори необичайна, но тя в действителност помага! Пиейки през сламка, вие позволявате на кафето да заобиколи външните повърхности на зъбите ви. Това не е панацея, тъй като в устата ви вероятно все още ще има оцветяващи течности, докато пиете.

Все пак ще намалите излагането на емайла си на кафето, което може да намали въздействието му с течение на времето.

Изпийте кафето си бързо

Много любители на ароматната напитка искат да се насладят на сутрешната си чаша или дори да седят с кафето до себе си за по-продължителен период от време. Това обаче е вероятно най-лошото нещо, което можете да направят, когато се опитват да запазят зъбите си бели.

Не забравяйте, че колкото по-малко време кафето престоява върху зъбите ви, толкова по-добре. Така че опитайте да изпиете чашата си кафе само по време на почивката си. След това изплакнете зъбите си и/или ги измийте с четка веднага след това.



Направете си професионална процедура за избелване

Една от най-разпространените процедури в козметичната стоматология е избелването на зъбите в кабинет, което е много по-ефективно и дълготрайно от методите в домашни условия. Процедурата е проста: използва се пероксиден гел върху повърхността на зъбите и се засилва процеса на избелване със светлина или лазер. Тази процедура е много ефективна в борбата дори с най-упоритите петна от кафе.

Правете си профилактичен преглед на всеки две години

Не е лесно да се поддържа красива усмивка без здрави зъби. Единодушно е мнението, че пациентите трябва да посещават зъболекаря си поне два пъти годишно, за да предотвратят появата на кариес и гингивит (и двете могат да предизвикат пожълтяване на зъбите ви). Като се придържате към този график два пъти годишно, можете да си осигурите здрава и ярко бяла усмивка, каквато винаги сте искали.