Кокосовото масло оказва лечебно въздействие върху белодробни заболявания, причинени от коронавируса, твърдят филипински учени. Диета, богата на необработено кокосово масло, намалява причинените от коронавируса усложнения с 60% до 90% при леки до умерени случаи, категорични са те.
До този извод стигнал екипът на д-р Хайме Монтоя, след като изследвал влиянието на необработеното кокосово масло върху заразени с COVID-19, съобщава „Хъфингтън поуст”.
От първи данни към настоящи проучвания експертите установили, че необработеното кокосово масло освен че може да унищожи вируса, то изпълнява и ключова роля за повишаване на имунния отговор срещу COVID-19. Това твърди д-р Монтоя, като допълва още, че маслото способства и за оцеляването на клетките.
Кокосовото масло набра особена популярност през последните години, след като бяха доказани неговите мощни антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Неслучайно то е и редовен гост в менюто, предписвано от най-добрите диетолози по света.
Кокосовото масло е известно с противовъзпалителното си действие, затова при кашлица лекари препоръчват да са прави гаргара с него. Помага и при висока температура и болки. Кокосовото масло има понижаващ температурата и болкоуспокояващ ефект, затова хапвайте повече от него, когато страдате от ангина или други простудни заболявания,съветват специалистите
Наред със здравословните си качества кокосовото масло е и неотменен спътник на козметичната индустрия. Необработеното кокосово масло е леснодостъпно и е много популярно във Филипините, които са износител на кокос.
Към момента клиничните изпитвания върху необработено кокосово и терапевтичното му въздействие върху пациенти с COVID-19 все още продължават. Крайното заключение маслото може да бъде използвано за потенциален антивирусен агент се очаква да бъде готово до втората седмица на ноември.
Четете още: Над 30 свойства на кокосовото масло, за които може би не знаете