Автор
Антония Дамянова

Лунно мляко: Чудотворната напитка от Древна Индия за здрав сън и спокойствие

Една приятна кадифена напитка със сладко-пикантен вкус и благоприятни свойства за здравето набира все по-голяма популярност в социалните мрежи напоследък. Става дума за т.нар. „лунно мляко“, произлизащо от древна Индия.

Основната съставка в лунното мляко, както подсказва самото име на продукта, е млякото – то може да бъде кравешко или козе. Задължително се пие топло, като 1 чаша се смесва с 1 с.л. мед и 1 ч.л., куркума и канела.

Ако не консумирате краве мляко, може да го замените с кокосово или бадемово. Канелата или кулкумата пък лесно може да замените с джинджифил, карамфил, смлян кардамон, шафран, мандли, кашу, розова вода, щипка смлян черен пипер или други подобни съставки, които могат да се променят в зависимост от рецептата и предпочитанията.

Комбинацията от съставките в лунното мляко има редица ползотворни качества. Напитката е известна със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.



Куркуминът, който се съдържа в куркумата, е основна активна съставка с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той помага за подобряване на имунната система, регулиране на храносмилането и поддържане здравословното състояние на сърцето и ставите.

Лунното мляко се смята също и за успокояващ напитка, която помага за релаксацията и подобряването на качеството на съня. Затова то може да се консумира преди лягане, за да помогне на организма да се успокои и да се отпусне.



Лунното мляко е популярно и като традиционен аюрведическа напитка за бременни жени и кърмачки. Смята се, че подпомага здравето на майката и развитието на бебето.

Традиционно лунно мляко се приготвя от прясно мляко, което се загрява и смесва със съставките в подходящи пропорции. Модерните вариации на напитката могат да включват и различни добавки като ванилия, канела или кардамон за подобряване на вкуса и аромата.

Въпреки че лунното мляко е популярно в аюрведическата медицина и традиционната индийска култура, е важно да се отбележи, че тези твърдения не са научно доказани и не заместват консултация с медицински специалист или подходящо лечение. Преди да включите лунното мляко или други аюрведически продукти във вашата диета, винаги е добре да се консултирате с лекар или аюрведически специалист.

Четете още: Здравословно ли е млякото - отговорът ще ви изненада