Автор
Антония Дамянова

Здравословно ли е млякото - отговорът ще ви изненада

Трудно е да се намери друг продукт, който да предизвиква толкова полярни мнения, колкото прясното мляко. Полезно ли е за здравето, помага ли в борбата с килограмите, пастьоризирано или натурално мляко, трябва ли да е с ниско съдържание на мазнини, или пълномасленото е по-добрият избор - това са все въпроси, които продължават да будят интерес сред почитателите на този млечен продукт и да получават противоречиви отговори.



На кого да вярваме?

На единия полюс стоят организации като PCRM и PETA например, които твърдят, че консумацията на мляко е зло.

В другия край на спектъра е Асоциацията на млечните продукти, която вярва, че млякото е необходимо за поддържането на човешкия организъм в добра форма.

Наред със споровете около негативите и ползите от приема на мляко, има и политически, етични, екологични фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Както при повечето други дискусии, истината е някъде по средата. Нека да се опитаме да намерим именно тази златна среда.



Мляко и здраве

След проучване, по време на което били наблюдавани 400 000 възрастни по света в продължение на 28 години, изследователите стигат до следните резултати. Тези, които пият най-много мляко, са по-малко склонни да имат сърдечни заболявания и инфаркти, отколкото тези, които пият по-малко или никакво мляко (проучването не е спонсорирано от млечната индустрия).

Но! В света се увеличават раковите заболявания, провокирани от хормони. А кравето мляко е източник на естрогени и инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1), който може да причини нерегулирано клетъчно делене.

От друга страна... Връзката между рака на гърдата или простатата и млякото клони към нула, ако изключим влиянието на прекомерната консумация на други животински продукти, по-специално червено месо.

Мляко и кости

При хората от Изтока се наблюдава много по-ниска честота на остеопороза от жителите на Запада, въпреки че консумират по-малко млечни продукти. Проучване по този въпрос е установило, че жените, които пият повече от две чаши мляко на ден, са по-склонни към чупливи кости.

Но! Азиатците имат значително различен като цяло хранителен режим и начин на живот и резултатите от проучването може просто да са отражение на броя жени, които са наясно с риска от фрактури и се опитват да го компенсират.

Пастьоризирано или натурално?

Поддръжниците на пастьоризацията настояват, че това е необходим процес за унищожаване на вредни бактерии, с малък ефект върху хранителната стойност и вкуса.

Противниците на пастьоризацията обаче са убедени, че същият процес, който убива бактериите, унищожава и витамините, минералите и ензимите, които са жизненоважни за нашето здраве. Нещо повече, те посочват, че бактериалните инфекции от непреработено мляко са много по-редки, така че едва ли заслужават статута на световен проблем.

Какво означава всичко описано дотук?

Да се правят изводи от всичко по-горе е много субективен въпрос, но можем да обобщим следното. Никой не е доказал, че млякото наистина е толкова здравословно, колкото се популяризира от рекламни кампании. Здравословната диета вероятно не зависи от наличието на мляко в нея.

От друга страна млякото не може да бъде обвинено в това, че е коренът на всички злини, както твърди Обществото за етично отношение към животните. При равни други условия консумацията на млечни продукти 1-3 пъти на ден вероятно е достатъчно, за да задоволи нуждите ви от витамини/минерали, но не е достатъчно, за да започнете да се тревожите за вредни ефекти.

Млякото и другите млечни продукти са може би най-добрият начин за получаване на адекватен калций, въпреки че не са единственият начин. Експертите препоръчват още обогатяване на млечните продукти с витамин D, който позволява на костите да абсорбират този калций.



Не очаквайте чаша мляко или чаша кисело мляко да ви помогнат да отслабнете.

Специалистите обръщат внимание и на въпроса около пастьоризирането. Като цяло те не смятат, че пастьоризирането на мляко е толкова проблематично, колкото антипастьоризаторите го представят, но обратното също е вярно. Рискът от бактериална инфекция при консумация на сурово мляко изглежда достатъчно нисък, но потенциалните последствия са достатъчно сериозни, за да бъдат пренебрегнати. Ако ще консумирате сварено необработено мляко, важно е да знаете при какви условия се отглеждат животните, колко са хигиенични и как се тестват продуктите при вашия доставчик.

Млякото наистина е полезно в някои отношения. Опасностите от него се дължат на факта, че с напредване на възрастта количеството лактоза - ензим, който помага за усвояването на млякото, намалява. Това от своя страна води до лошо храносмилане, диария и други проблеми след приемането му.

Специалистите обаче са единодушни, че на децата трябва да се дава мляко заради високата му концентрация на калций. Знаем, че калцият е полезен за растежа, както и че бебетата и децата го усвояват добре.

Още факти:

Пиенето на мляко увеличава риска от рак на матката, но също така намалява риска от рак на ануса, който е много по-често срещан.

Понастоящем няма доказателства за връзка между консумацията на мляко и диабет тип 1.

Приблизително 70% от населението има някаква степен на непоносимост към лактоза. За тези, които пият мляко, това може да е проблем, но винаги има варианти, като се приема мляко с намалено съдържание на лактоза. Освен това сиренето и киселото мляко съдържат много по-малко лактоза, така че обикновено те не са проблем.

Четете още: Закусвайте за хормонален баланс: Ето как