Моловете си работят, а броят на заразени се покачи драстично. Случайност?

Седмицата започна ударно. Ама във възможно най-лошия смисъл на думата „ударно“ - отидохме на фитнес, на молче и какво стана? Ръстът на заразените със скапания китайски вирус скочи и то значително. Нека подкрепя думите си с малко цифри – в неделя броят на новозаразените беше 130, днес е 832. Има и висок брой починали – 97 за денонощието.

Много ясно се вижда, че сме се запътили да катерим нови върхове по брой заразени, а разхлабването на мерките със сигурност ще ни помогне. Разбира се, нека не забравяме, че и една от причините днес да има по-голям брой заболели се крие в това, че вчера са направени повече PCR и бързи тестове. Добрата новина е, че броят на излекуваните се е повишил, но нека това не ни успокоява. И нека спрем да мислим, че проявеният разум е робство и че най-правилният начин да покажем колко сме свободни е да имаме физически контакт, с колкото се може повече хора по време на пандемия. Вярвам, че има много други начини да демонстрираме свободата си.



Вече ви споделихме нашата гледна точка за това как българският народ се втурна към моловете и фитнесите, сякаш са жизненоважни и сякаш няма никакъв вирус. Разбираме, бизнеси умират, хората фалират, няма кой да им помогне. Единственият начин е да им бъде разрешено да работят. Но, по дяволите, какво ще се случи, ако не бързаме толкова за шопинг в мола? Попаднахме на снимки в онлайн пространството, от които се вижда, че за дистанция никой от присъстващите по магазините не е и чувал. И може би проблемът не е в разхлабването на мерките и спасяването на нечий бизнес, а в манталитета ни.



Към днешна дата общият брой на случаите в България е достигнал 219 580, като активните са 21 466. Хоспитализирани са 2 850, а в интензивните отделенията бройката продължава да бъде притеснителна – 265.

Четете още: Заразен си с Ковид-19? Получаваш 500 паунда. Това у нас ще го видим, ама през крив макарон!