Необратимите поражения върху организма, които COVID-19 оставя след себе си

Д-р Натали Тронсън е учен от Мичиганския университет, която разкрива резултатите от изследванията си, свързани с необратимите последици върху здравето на пациенти, прекарали новия коронавирус. Проучванията ѝ са публикувани на страниците на списанието MedicalXpress.

Ето върху кои части от организма COVID-19 оставя непоправими следи до живот:

Мозък

Според д-р Тронсън един от най-сериозните негативни ефекти върху здравето, вследствие въздействието на COVID-19, е върху мозъка. Тя е категорична, че в дългосрочен план след сблъсък с инфекцията, може да се развие т.нар. миалгичен енцефаломиелит (или синдром на хроничната умора ) и синдром на Гилен-Баре – бързо прогресиращо автоимунно разстройство на периферната нервна система.

Гилен – Баре е сравнително рядко срещано заболяване, свързано с увреда на миелиновата обвивка на нервните влакна, което води до нарушение в предаването на нервния импулс и характерната за болестта мускулна слабост. Често първа изява са чувството за изтръпване или спонтанни болки в крайниците. Най-често се развива едностранна или двустранна увреда на лицевия нерв, което се свързва с парализа на лицевите мускули, загуба на вкусови усещания, хиперакузис и др.Прочети още на: Синдром на Гилен-Баре – остра слабост в крайниците.

Имунната система

Специалистът предупреждава, че поражения в резултат на прекаран COVID-19 мога да настъпят и върху защитните реакции на имунната система. Например хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него. Неразположението, умората и треската се случват поради активирането на специализирани имунни клетки в мозъка. В дългосрочен план обаче гореизброените реакции може изобщо да не се активират и това да направи организма по-уязвим към инфекции.

По-рано учените от Института Каролинска в Швеция откриха няколко вида клетки, които играят изклчително важна роля в имунния отговор на COVID-19 и допринасят за възпалителните процеси, наблюдавана при тежки животозастрашаващи случаи. Оказа се, че белите кръвни клетки, наречени еозинофили, играят жизнено важна роля в развитието на усложнения.

Белите дробове

Сред най-честите последствия от прекаран коронавирус е фиброзата на белите дробове. Редица пациенти, преболедували коронавирус, седмици по-късно все още имат симптоми като суха кашлица и чувството, че белите им дробове изгарят. Експертите обясняват това с невероятно агресивния имунен отговор на белите дробове, който ги пълни с гной. На скенер се наблюдават двустранни засенчвания, предимно тип матово стъкло. Те може и никога да не зараснат.

Според проучвания от Китай подобни увреждания се наблюдават при 77% от пациентите. По-притеснителното е, че те не се срещат само при хората, които са имали нужда от интензивни грижи. COVID-19 уврежда дробовете и на 58% от хората, които не са имали симптоми. А опитът от SARS и MERS показва, че години след заболяването тези увреждания не се подобряват, а белите дробове остават с редуциран капацитет. Някои от пациентите така и не успяват да се върнат към способността да извършват някои ежедневни активности нормало, като изкачване на стълбите например.

Сърцето

Според някои лекари COVID-19 възпалява и сърдечния мускул. Те отбелязват, че в Китай някои от болните са потърсили помощ, след като са почувствали болка в гърдите.
Според проучване от Ухан 12% от хоспитализираните пациенти получават сърдечни увреждания. Някои изследвания предполагат, че вирусът може директно да причини остър миокардит и сърдечна недостатъчност. Подобно е и действието на MERS.

Стерилност

Оказва се, че COVID-19 не само убива повече мъже, отколкото жени, но и може да доведе до стерилност при оцелелите. В тестисите има голям брой ACЕ2 рецептори, в които се разпространява коронавирусът. Авторите на някои изследвания призоваха да се обърне повече внимание, особено на "мъжете в репродуктивна възраст". Доклад от 20 април, публикуван в Nature пък предупреждава, че "след възстановяване от COVID-19 младите мъже, които искат да имат деца, трябва да получат консултация относно тяхната фертилност.

Четете още: 5 признака, че сте прекарали Kовид-19, без да разберете