Автор
Теодор Муховски

Опаааа, ама тая потна фланелка защо мирише странно?

Усещате ли, че миризмите на тялото ви са се променили? Дъхът ви е станал неприятен, урината ви мирише на риба или потта ви има мирис на развалено яйце?

Може би тялото ви дава да разберете, че нещо не е наред с вътрешните ви органи. Разберете какво може да означава всяка миризма, за да можете да се изследвате, ако е необходимо.

Лошият дъх от устата невинаги означава проблеми с хигиената. Тялото често ни дава определени сигнали, че нещо не е наред с някой от органите му. Един такъв знак може да бъде промяна в миризмата на дъха ни, както и на урината или потта. Ето защо трябва да сме особено внимателни към това. Какви конкретни здравословни проблеми може да имаме?



Лошият дъх често е признак за стоматологични проблеми. Това могат да бъдат състояния като кариес, гингивит или пародонтит, както и например течащи пломби и гъбички в устната кухина. Други обяснения са тютюнопушенето, пиенето на кафе или алкохол и консумирането на продукти като плесенясали сирена, чесън или лук.

Ако усещате лош дъх, съчетан с хълцане, киселини, болки в корема или неприятен вкус в устата, трябва да извършите диагностика за язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и да проверите за гастро-езофагеален рефлукс.
Освен това ако имате нарушения в преглъщането, например болка, залюляване или кървене от хранопровода, трябва бързо да направите подходящи изследвания.

Хората, страдащи от бъбречни заболявания, като хронична бъбречна недостатъчност, също трябва да се справят с лошия дъх. Проблемите с този орган могат да бъдат индикирани от миризмата на амоняк или нечистоплътна риба в дъха. Последното се свързва и с чернодробна недостатъчност. От друга страна, миризмата на ацетон може да подсказва хипергликемия.

Необичайна миризма на урината - за какво е показател?

Необичайната миризма на урина също трябва да ни тревожи. Ако тя наподобява кисел, ферментирал плод, това може да означава кетоацидоза. Това е едно от животозастрашаващите усложнения на диабета. Миризмата на зрял плод, от друга страна, предполага твърде висока концентрация на захар в урината.



Инфекции на пикочните пътища, например цистит и бъбречни нарушения, са други състояния, които са в следствие на неприятната миризма на урината. По-специално, това е мирисът на амоняк. От друга страна, заболяванията, свързани с черния дроб и панкреаса, могат да бъдат индикирани от организма чрез специфична миризма на урината, наподобяваща амоняк.

Съществуват и доста необичайни миризми на урината като рибена, миша или кленов сироп. Те се причиняват от редки генетични заболявания, съответно: дефицит на FMO3, ензим, който преобразува триметиламина, открит в рибата; фенилкетонурия, която включва натрупване на фенилаланин в организма и други.



Обърнете внимание и на миризмата на потта

Когато става въпрос за неприятна миризма на пот, тя често показва гъбична или бактериална инфекция. Ако се усеща миризма на развалена риба, това може да означава нарушение на обмяната на веществата.

За разлика от това, старческата миризма се свързва с проблеми с щитовидната жлеза и хипофизата.

Миризливата пот може да е показателна и за дифтерия, болест на Хашимото и лошо храносмилане и язвена болест на стомаха, чиито симптоми са съответно сладка, кисела и миризма на развалени яйца.

При всички положения, ако забележите подобни симптоми, потърсете специализирана помощ и установете причинителите им.

Четете още: 6 шокиращи факта за съня, които не знаете