Тревогите и вълнението, които най-често днес наричаме просто стрес, все по-често стават неразделна част от живота ни.

Но често повтарящият се и продължителен стрес е крайно отрицателен и за психическото и за физическото здраве. Свързаните с него промени в организма увеличават силно риска от инсулт, заболявания на стомашно-чревната система, нарушения в съня, импотентност, бронхиална астма, водят до повишаване в нивото на “лошия” холестерол, влошават работата на имунната система и ускоряват стареенето, отчитат специалисти от Масачузетската болница в Бостън, САЩ.

Хроничният стрес, особено при негативно настроените хора, повишава риска от инсулинорезистентност, която предшества развитието на захарен диабет от втори тип.

Продължителният стрес оказва отрицателно влияние и като влошава паметта, способността за концентрация, спомага за появата на депресии, тревожност, гняв и раздразнение.

Много от тези проблеми могат да се избегнат, ако се използват специалните техники за борба със стреса. “Вродените защитни механизми ни помагат да победим стреса. От гледна точка на физиологията отпускането е обратната страна на напрежението”, обяснява Хърбърт Бенсън, специалист по психосоматична медицина.

За дълбокото отпускане са характерни намаляване на интензивността на обмяната на веществата и артериалното налягане, забавено дишане и сърцебиене, отпускане на мускулите. Дълбокото отпускане може да се постигне с помощта на различни начини.

Учените препоръчват да прилагаме следния метод за преодоляване на стреса:

• Седнете удобно и затворете очи.
• Постарайте се постепенно да отпуснете всички мускули.
• Дишайте спокойно и естествено. При всяко издишване повтаряйте избрана дума.
• Постарайте се да се потопите в състояние на пълна пасивност. Не трябва да се стараете или да се безпокоите дали добре се справяте с упражнението.
• Занимавайте се с това 10-20 минути всеки ден. Времето можете да контролирате, поглеждайки периодично часовника си.
• След приключване на упражнението поседете още 1 минута. Позволете на мислите си постепенно да се върнат в съзнанието ви.

Препоръчително е упражнението да се прави два пъти дневно - преди закуска и преди вечеря, съветват от zdrave.bg