Автор
Теодор Муховски

Първият симптом на топлинен удар - никога не го подценявайте

Чувството на умора, слабост и проблеми с концентрацията са неудобства, които много хора изпитват в горещо време.

Но как можете да разберете дали това е все още обикновен дискомфорт, или вече е настъпил топлинен или слънчев удар? Ако не сте сигурни как да тълкувате реакциите на тялото си, обърнете внимание на следния списък със симптоми и потърсете професионална помощ.



Въпреки че експертите препоръчват да останете на закрито поради изключително високите температури, много от нас прекарват горещите дни на открито. Понякога това се дължи на необходимостта да вършим ежедневните си задължения. В други случаи това се налага, защото искаме да се възползваме максимално от почивката си и да прекараме свободното си време в слънчеви бани или спорт на открито.

Излагането на слънчевите лъчи и високите температури обаче може да има фатални последици. Те включват топлинен и слънчев удар, въпреки че симптомите им обикновено отшумяват в рамките на около няколко часа, в някои случаи те могат да доведат до сериозни нарушения и дори до смърт. Ето защо те никога не трябва да се подценяват и освен оказването на първа помощ на пострадалия, винаги трябва да се потърси консултация с лекар.



Как се проявяват слънчевият и топлинният удар?

В случай на слънчев удар най-важните симптоми са: главоболие и световъртеж, зачервяване и парене на кожата, общо безпокойство. Ако забележите тези симптоми у себе си, прекратете стоенето на слънце възможно най-скоро, преместете се на хладно място, пийте вода в големи количества, вземете вана и прилагайте хладни компреси.
Топлинният удар, от друга страна, се характеризира с: висока телесна температура (над 39 градуса по Целзий), ускорен пулс, силна жажда, зачервяване на кожата. Възможно е да настъпи припадък, повръщане и загуба на съзнание.

Трябва незабавно да се потърси помощ, в противен случай последствията могат да бъдат дори фатални.
Опасната жега започва да предизвиква изменения в протеините на тялото, които спират да функционират. Нервните импулси също започват да не работят добре, което води до сривове по всички системи на тялото.

Препоръките за дни с особено високи температури са хората да избягат прякото излагане на слънчева светлина, да пият много течности и да избягват алкохол и тежки храни, които натоварват организма.



Как да се предпазите от инсулт в горещо време?

Според основното правило: превенцията е по-добра от лечението. Ето защо в горещо време си струва да се спазват основните препоръки на лекарите, които включват: да не излизате от къщи в часовете, когато слънцето е най-силно и температурите са най-високи, да носите шапки за глава, да избягвате излагането на слънце, а ако все пак излезете, да се стараете да стоите на сянка и да поддържате тялото си хидратирано, да носите леки и проветриви дрехи.