Автор
Антония Дамянова

Спрете да работите по 8 часа на ден - това е опасно

Може би едно от най-дискутираните състояния, засягащи модерния човек, е т.нар “бърнаут”. В превод думата буквално означава “прегаряне”. И точно това се има предвид - физическо, психическо и емоционално изтощение до краен предел, причинено от твърде много стрес на работното място. Съпътстващи прегряването негативни състояния, са още и депресията, тревожността – често пъти предизвикани от прекалено натоварения работен график на хората от съвременния забързан свят.



Ново проучване намира отговор на въпроса как да се спасим от т.нар. "бърнаут". Резултатите от изследване на приложение за медитация, наречено Brain Health Repor, показват, че хората, които са изменили на традиционния работен ритъм от 9 сутринта до 5 следобед, показателите за памет, концентрация, сън, продуктивност, творчество, показват по-високи стойности.

„Отново имате регулярни периоди, през които работите, но те не се вписват в традиционното „от 9 до 5“ с почивка за обяд“, обяснява пред Fast Company Надя Кументар, доктор-натуропат. Нелинейният работен ден ни дава възможност да се съобразяваме с периодите, в които се чувстваме най-работоспособни и продуктивни, уточнява още тя.



Например, ако човек се чувства във вихъра на възможностите си сутрин, в ранните часове на деня той може оптимално да разгърне способностите и творческия си потенциал. След това да прекъсва работния процес, когато има нужда, за кратки почивки. Обратното, когато човек е принуден да работи допълнително извън работния си график, негативните последствия за неговото физически и психическо здраве могат да бъда необратими.



В изследването на Brain Health Report се говори още и за необходимостта от пълноценен сън, който допълнително спомага за по-добрата памет и продуктивността. От изключително значение е хората да редуват работата с почивките, разходките на открито, приятните разговори с колеги и приятели, а защо не и с някакъв вид спортна дейност.

„Дайте почивка на очите си и направете някакво физическо упражнение. Най-добре то да е на свеж въздух. И не забравяйте разтягането“, заключава д-р Кументар пред изданието.

Четете още: 7 начина да се справите с бърнаута