Автор
Теодор Муховски

Тревожност при раздяла: какви са симптомите и има ли лечение?

Тревожността от раздялата е разстройство, което най-често се проявява при малките деца. В основата му стои страхът от раздяла с любим човек и често се свързва не само с натоварващи мисли, но и с физически неразположения.

Тревожността при раздяла може да се открие и при възрастните. Какви са симптомите? Как може да се лекува? За всичко това ще разкажем по-долу.



Това е едно от най-честите тревожни разстройства. Това е болестен страх от раздяла с близките ни хора.

При бебета на възраст между 9 и 11 месеца тревожността при раздяла е естествено явление. Обикновено се свързва с нервна реакция при раздяла с родителя, например плач. Следващият етап от живота, в който страховете от раздяла са естествени, е между 3 и 5 години.

Патологичните поведения могат да бъдат наречени тревожни състояния, които се появяват при деца на различна възраст, юноши или възрастни.



Специалистите разделят причините за тревожността при раздяла на три групи: психологически, екологични и биологични

Първата група, отговорна за появата на тревожност, е главно неспособността да се реагира правилно на страха, както и свръхчувствителността. Такова предразположение може да доведе до развитие на определени тревожни разстройства.

Ако биологичните фактори на тревожност при раздяла са свързани с наследствени разстройства, тогава вероятността от тревожност е по-висока при потомците на хора, страдащи от депресия или други психични разстройства.

Последната група, свързана с появата на тревожност от раздяла, са факторите на околната среда. В този случай тревожните разстройства могат да се появят при деца, чиито родители са били твърде предпазливи или, напротив, не са им отделили достатъчно време.

Тревожността от раздяла също е следствие от преживяване на трудни житейски ситуации като развод на родителите или смърт на любим човек.



Симптомите

Както споменахме по-горе, тревожността от раздяла обикновено се свързва с отделянето на детето от някой от членовете на семейството или близък човек. Може да се прояви, когато родителите напуснат къщата, а при най-малките деца дори след като напуснат къщата. Не забравяйте да не подценявате паническата реакция на необходимостта детето ви да отиде на детска градина или училище

Струва си да наблюдавате детето си и да прецените дали поведението му не надхвърля определени приети стандарти, защото това, което повечето родители смятат за измислици на детето, може да се окаже безпокойство от раздяла.

Най-честите симптоми (с изключение на страха от раздяла), които са характерни за тревожността при раздяла, включват:

- нарушение на съня,
- постоянно мислене за болест и смърт,
- използвайки лъжи, за да останете близо до родителите си.

Когато става въпрос за примери за соматични заболявания, те със сигурност могат да включват:

- гадене,
- стомашни болки,
- задух
- проблеми с концентрацията,
- сърцебиене,
- главоболие,
- повръщане,
- фотофобия.


Лечението

Тревожността от раздяла, както всяко психично разстройство, не е понятие, което може да бъде пренебрегнато.

Напротив, винаги е необходима консултация със специалист, който да определи начина на лечение.

Обикновено тревожността при раздяла изисква психологическа терапия. Онлайн психотерапията е чудесно решение, благодарение на което ще постигнете същите резултати, без да напускате дома си. Не пренебрегвайте симптомите си, тъй като нищо няма да изчезне от само себе си.