За жените, които редовно консумират цитрусови плодове като портокали и грейпфрути, рискът от инсулт е по-малък, сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес.

То е базирано върху близо 14-годишна анкета, извършена от медсестри сред 69 622 пациентки в САЩ. Пациентките дали подробна информация за консумираните от тях плодове и зеленчуци. Целта била да се изследва ефектът от флавоноидите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино, върху здравето.

Оказало се, че пациентките, които консумирали повече портокали и грейпфрути и изпили по-големи количества сок от тези цитрусови плодове, са с 19 на сто по-малък риск от инсулт.

"Проучването показа, че по-голямата консумация на плодове и зеленчуци и приемането на по-голямо количество витамин С са свързани с намаляване на риска от инсулт, заявиха учени от медицинския факултет на университета Източна Англия в Норич. Известно е, че флавоноидите осигуряват някаква форма на защита чрез различни механизми, като подобряване функциите на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект."

Резултатите от изследването са публикувани в Stroke, пише actualno.com