Автор
Woman.bg

Учени: Няма връзка между ваксините и аутизма!

Ваксините не причиняват аутизъм! Това заявиха датски учени, след като направиха обширно проучване по въпроса има ли връзка между ваксината за рубеола, морбили и паротит с аутизма, съобщи ScaryMommy.

В продължение на 10 години изследователски екип от Statens Serum Institut в Копенхаген проследяват всички деца, родени в Дания от датски майки за периода от 1999 и 2010 г., чийто брой възлиза на 657 461.

Изводите от проучването, публикувани в Annals of Internal Medicine journal, категорично сочат, че т.нар. MMR ваксина по никакъв начин не увеличава опасността от развитие на аутизъм, дори и при деца с висок риск.

Епидемиолозите и статистиците използват регистрите на населението в Дания, за да направят връзка между информацията за имунизационния статус и диагнозата аутизъм, както и да проследят историята на аутизма и други рискови фактори. След 10-годишното проучване, заключението гласи: Ваксината не увеличава риска от аутизъм!

„Изследването потвърждава, че ваксината за морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм, не отключва аутизъм в по-податливи деца и не се свързва с повече случаи на аутизъм след ваксиниране“, споделят авторите на проучването.

Експертите вярват, че представените данни и изводи ще хвърлят повече светлина върху въпроса трябва или не трябва да ваксинираме децата си. Те искрено се надяват, че изнесената информация ще помогне да бъде игнориран един от най-разпространените и наболели в последно време митове, битуващ сред антивакс движенията.

Митът се ражда от статия, публикувана през 1998 г., която се позовава на изследване с водещ автор вече бившият британски лекар Андрю Уейкфийлд. Същият прави връзка между гореспоменатата ваксина и аутизма, базирайки се на изследвания, направени едва над 12 деца (разликата между 12 и 650 хил. е огромна, нали). Не след дълго обаче той се отрича от думите си и е отписан от регистъра на Британския лекарски съвет.

Четете още: Отказът от ваксина ли доведе до бум на морбили?