Автор
Теодор Муховски

Упражнения, идеални за хора в средна и напреднала възраст

Отдавна е добре известно, че ежедневната доза упражнения е изключително важна за всеки и необходима за поддържане на здравето.

Хората на средна възраст често имат съмнения относно вида на упражненията, които трябва да правят. Кои форми на физическа активност са полезни за хората на средна и в по-напреднала възраст?

Никога не е твърде късно да се промените. Хората на средна възраст, които цял живот са избягвали физическата активност и по различни причини искат да започнат да се грижат за здравето и фигурата си, могат да подобрят физическата си форма и физическото си състояние, доколкото това е възможно.

Важно е обаче упражненията, изпълнявани от тях, да са правилно съставени и съобразени с телесното им тегло и с всички заболявания или лекарства, които приемат.
Затова е препоръчително да се консултират с лекар, преди да ги започнат. Също така е препоръчително да се посъветвате с личен треньор и да започнете с по-малко натоварващи форми на физическа активност, като бавно ходене, като с времето увеличавате интензивността.

Според Световната здравна организация се препоръчва на хората в напреднала възраст да извършват поне 150 минути умерена физическа активност седмично, което означава около 21 минути ежедневни упражнения. Това наистина не е много, а може да донесе редица ползи за здравето и благосъстоянието.

Какви упражнения са подходящи за хора навършили 60 години?

Упражненията за възрастни хора, които преди не са били много активни, са насочени предимно към подобряване на общата физическа форма, грижа за ставите или облекчаване на някои заболявания. Освен това те са особено препоръчителни за тези, които са с наднормено тегло.

Упражнения за възрастни хора. Ето някои предложения, които са идеални за хора над 60 години

Ходене



Сред най-простите форми на упражнения са ходенето или например скандинавското ходене - маршируване със специални щеки.
Това е добро начало, ако физическата ви форма е слаба или здравословното ви състояние не ви позволява да се занимавате с по-интензивни дейности като колоездене или джогинг.
Ежедневните разходки, съчетани със здравословна, лесносмилаема храна, могат да направят чудеса - както по отношение на външния вид на силуета, така и на състоянието на целия организъм.

Плуване



Плувният басейн също е чудесен избор за възрастните хора - както за плуване, така и за организирани водни занимания. И двете дейности са идеални за хора, които се оплакват от болки в ставите и не искат да натоварват допълнително ставите си. Упражненията във вода са полезни за вашето здраве, за гърба ви, облекчават напрежението, забавни са и също така помагат за намаляване на теглото.

Йога



Хората над 60 години също могат да практикуват пилатес или йога. Много фитнес центрове предлагат специални класове за възрастни хора, с темпо и интензивност, съобразени с възрастта им.
Йогата е особено популярна сред възрастните хора - много релаксиращо, успокояващо и разтягащо упражнение, което едновременно укрепва цялото тяло и извайва фигурата.


Четете още: 6 шокиращи факта за съня, които не знаете