Автор
Ева Григорова

Закусвайте за хормонален баланс: Ето как

Знаете ли, че сутрешното хранене всъщност е от решаващо значение за целодневния хормонален баланс на тялото ви - в крайна сметка закуската е най-важното хранене за деня.

Какво представлява щадящата хормоните закуска, ще попитате? Следвайте тези три съвета, за да сте сигурни, че закуската ви ще бъде в съзвучие с хормоналния баланс.



Мислете първо за баланса

Балансираните ястия задължително съдържат протеини, здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати. За закуска подберете храни като яйца, кисело мляко, горски плодове, ядки, семена, авокадо и зехтин.

Опитайте се да ограничите наличието на силно преработени храни, когато можете, тъй като пълноценните и естествени храни могат да помогнат за поддържането на здравословни нива на хормони като инсулин (хормонът на кръвната захар), кортизол (хормонът на стреса) и други.

Направете смутитата си по-хранителни

Едно обикновено плодово смути може да има страхотен вкус в горещ летен ден, но не е непременно най-добрият вариант за хормоналния ви баланс. Истината е, че много от плодовете като ананас и манго (две популярни добавки към смутита) съдържат много захар. Въпреки че няма нищо лошо в това, добра идея е да ги комбинирате с протеини и мазнини (не забравяйте, че балансът е ключов).

Така че, след като сложите малко плодове в блендера, помислете за добавяне на някои от следните добавки:

бадемов тахан или фъстъчено масло
кисело мляко
бадемово мляко
кокосово масло
протеин на прах

За тези, които се стремят към хормонален баланс в контекста на по-здрава кожа, те могат дори да добавят лъжица колаген на прах към сместа. Той е особено полезен по време на менопаузата (огромна хормонална промяна), тъй като в този период от живота си жените се сблъскват с 30% спад на колагена през първите пет години на менопаузата и с 2% спад всяка година след това. Най-добре потърсете хидролизирани колагенови пептиди, тъй като те са най-лесни за храносмилане.



Не пропускайте закуската

Не всеки е човек обича да закусва и това е съвсем нормално. Изследванията обаче показват, че това първо хранене може да е по-важно, отколкото си мислите по отношение на хормоналния баланс.

Проучванията сочат, че когато пропускате закуската, след това нивата на глад през целия ден са по-засилени, отколкото ако закусвате. Нещо повече, пропускането на закуската може да извади от строя нивата на определени хормони.