Къде да търсите витамините зимата и къде няма да ги намерите, колкото и да се опитвате? Ще разберете от тази статия.

1. Негово величество Киселото зеле!

Киселото зеле е продукт, получен чрез ферментация като виното и е много по-полезно от прясното зеле. Съдържа редица полезни вещества (калий, натрий, калций, желязо, фосфор, сяра, цинк, мед) и витамини (С, К и групата В). Освен това при изкисването зелето се обогатява на млечна и оцетна киселина, а тези органични киселини са полезни за храносмилането.



2. Слънчеви продукти

Проблемът с липсата на слънчева светлина зимата, както и с недостига на витамин D може да се реши с правилно хранене – включете в менюто си хайвер, краве масло, сирене, мляко, яйчен жълтък, риба, дроб от треска. Тези продукти ще ви помогнат да получите дневната си доза витамин D и по този начин ще подсилят имунитета ви, ще повлияят добре на кожата ви и ще нормализират кръвното ви налягане.

3. Не на картофите!

Не наблягайте на картофите. Полезните вещества, съдържащи се в младите картофи, към края на зимата изчезват напълно. Остава само нишесте. Затова най-добре ползвайте за гарнитура други зеленчуци.

4. Консервирани спомени

Консервираните храни (включително и домашно приготвената зимнина) – туршии, сладка, сиропи и компоти – също са бедни на витамини. Така че не се увличайте по киселите краставички и сладката.

5. Замразени витамини

За сметка на това замразените плодове – ягоди, вишни, касис и др. – си остават чудесен източник на витамини и микроелементи. Размразявайте ги и ги яжте с кисело мляко и извара, правете си плодови желета и пюрета. Те са много по-полезни от затворените в буркани компоти.



6. Северна червена боровинка

Още един “зимен” източник на витамини е северната червена боровинка (клюква). Освен ударна доза витамин С този плод съдържа и редкия витамин РР, който спомага за усвояването на аскорбиновата киселина (т.е. вит. С). Северната червена боровинка е буквално незаменима за повишаване на имунитета. Освен това тя съдържа и желязо, йод, калий, магнезий, сребро и фосфор. Има силно антиоксидантно действие. Сокът от северна червена боровинка пък тонизира организма и го прочиства от токсини и тежки метали.

7. Билки през цялата година

Сушените билки и подправки са не по-малко полезни от пресните. В тях се запазват ефирни масла и незаменими микроелементи. Така че подправяйте смело ястията си и пийте билкови чайове.

8. По-ярко – по-здравословно

Парниковите зеленчуци и плодове не могат да се сравнят с онези, израсли под преките лъчи на слънцето, но въпреки това са полезни. Добавяйте ги към сезонните зеленчуци – моркови, цвекло, ряпа, лук и др. През всички сезони колкото е по-ярко ястието ви, толкова по-полезно ще е то за здравето ви. Всеки един цвят е признак на наличието на определени елементи с мощно антиоксидантно действие. Не се лишавайте от тях.

9. Екзотично здраве

Вносните плодове са не по-малко полезни от местните. Не ги пренебрегвайте. Обърнете особено внимание на кивито (то съдържа рекордни количества витамин С) и на авокадото (то е ценен източник на мастни киселини).

10. Общо правило

Световната здравна организация ни съветва да изяждаме не по-малко от 5 порции зеленчуци и плодове дневно (всяка порция е от 100 гр.).