Общоизвестно е, че най-лесно се отслабва със специално подбрана диета, съчетана с физически упражнения.

Хората обаче не проумели този прост принцип бързо и понякога ползвали за отслабване доста специфични или дори безумни методи. Например имало диета, при която човек трябвало да се храни преимуществено със зелева супа или пък да пуши огромно количество цигари всеки ден. Представяме ви 10 нелепи начина за отслабване, които са били популярни навремето. Но в никакъв случай не ги пробвайте – вместо да постигнете търсения резултат, много е възможно така да навредите на здравето си.

1. Течна диета

Четете още: Още няколко начина да намалим апетита си

Твърди се, че изобретател на тази диета е Вилхелм Завоевателя. Според легендата английският крал напълнял и станал твърде тежък, за да язди кон. Наложило му се да спазва течна диета, в основата на която той избрал да постави ликьора. Тази диета не само че не довела до желания резултат, но и кралят починал същата година – паднал от коня в състояние на алкохолно опиянение.

2. Оцетна диета

Четете още: Жените дебелеят 4 пъти през живота си

Тази диета спазвал британският поет лорд Байрон. Той редовно „прочиствал“ организма си, изпивайки големи количества разреден с вода оцет. И нищо чудно, че след подобна практика се чувствал „по-лек“ - сред страничните ефекти на тази „диета“ са и повръщането и диарията.

Колкото и да е странно, някои хора все още пробват тази диета. Смята се, че ще започнете да отслабвате ако ежедневно пиете по 2 лъжици оцет 30 минути преди ядене. Защитниците на този метод твърдят, че така ще се почувствате по-сити и ще ядете по-малко. Неизвестно защо никой не споменава колко е вреден оцетът за стомаха.

3. Диетата на Бантинг

Четете още: Диета със сокчета

За изобретател на нисковъглехидратната диета се смята доктор Аткинс, но всъщност родоначалник на тази методика е англичанинът Уилям Бантинг. Той свалил 22 кг., намалявайки консумацията на хляб, масло, мляко и картофи и увеличавайки обема на месото в ежедневното си меню. Написал на тази тема брошура, наречена „Писмо за пълнотата, адресирано до обществото“. Системата станала толкова популярна, че в диетологията дори бил приет терминът „диета на Бантинг“.

4. Цигарена диета

Четете още: История на диетите

Пушенето несъмнено е вреден за здравето навик. През 1920 г. обаче все още не знаели за това. Повечето хора пушели редовно, без да подозират какво си причиняват – например че тютюнопушенето повишава риска от развитие на сърдечни заболявания и рак на белия дроб. Производителите на цигари дори рекламирали продукцията си, казвайки, че пушенето спомага за отслабване. Ако добавите към това и бутилка шампанско на ден, ще получите диетата на много супермодели от 1970-те години.

5. Сънена диета

Четете още: Всички диети са еднакви

Хората не могат да ядат, докато спят. Затова последователите на сънената диета взимали преди вечеря приспивателно или предизвиквали изпадане в безсъзнание по други начини. Смята се, че Елвис Пресли е бил последовател на тази диета. Както всички знаем, животът му не приключил по най-добрия начин.

6. Диета без броене на калории

Четете още: Стига с това задържане на течности

Ако спазвате тази диета, няма нужда да броите калориите. През 1961 г. бруклинският лекар Херман Талер изобретил диета, с която човек можел да свали около 30 кг. за 8 месеца. Идеята му била, че ако се избягва консумацията на захари и въглехидрати, не е нужно да се броят калориите. Докторът препоръчвал три пъти на ден да се яде тежка храна, например месо, в комбинация с капсула масло от шафранка. В крайна сметка Бюрото по контрол над качеството на хранителните продукти и лекарствените препарати признало диетата за опасна за здравето. Днешно време подобни нисковъглехидратни диети също са популярни, но хората вече знаят, че не бива да изключват напълно въглехидратите от менюто си.

7. Диета на бисквити

Четете още: 5 необичайни начина за борба с наднорменото тегло

Санфорд Сигъл, доктор от Южна Флорида, направил бисквити от смес аминокиселини. Пациентите му яли от тях по шест пъти на ден, а после хапвали 300 ккал на вечеря. Диетата станала популярна и станала причина за възникването в САЩ на редица клиники, практикуващи тази методика.

8. Зелева диета

Четете още: 10 начина да запазите форма след отпуската

Спазващите тази диета могат да ядат колкото си искат пъти на ден, но само зелева супа и няколко други продукта в определени дни от седмицата. През първия ден от диетата могат да се ядат и плодове, а през втория – зеленчуци. Зелето съдържа много малко калории и затова човек може да свали до 7 кг. за една седмица. Един интересен факт – диетата е известна още като „диетата на Доли Партън“, кънтри-певица, прочула се благодарение на гласа си и тънката си талия.

9. Памучна диета

Четете още: 12 начина да отслабнете по-бързо

Никой никога не е искал да се храни с топчета памук. И въпреки това някои хора решили, че най-добрият начин за отслабване е яденето на памук. Безвкусните валма имат ниско съдържание на калории, но пък съдържат много влакнини и заемат много място в стомаха. Фибрите на памука обаче са лишени от необходимите за организма витамини и минерали.

10. Диета на сокове

Четете още: Индексът на телесната маса не е точен показател!

Хората, които си падат по прочистващите диети и ги ползват за отслабване, имат известно право. Тялото може да се пречисти например със сокове, като процесът отнема от три до седем дни. Соковете помагат на организма да изхвърли токсините, като в същото време се губи и телесно тегло, най-вече от загуба на телесни течности. Когато обаче започнете отново да се храните с твърда храна, свалените килограми могат да се върнат.

Вместо да пиете сок като панацея срещу напълняване, по-добре го превърнете в част от ежедневното си меню. Храненето само със сокове в продължение на няколко дни може да навреди на здравето. Много по-ефикасно е консумирането на здравословна храна – например зеленчуци.