Доказано: 3 ябълки дневно намаляват приема на калории

Ябълките са сред любимите ни плодове – вкусни, полезни и с онзи вдъхновяващ аромат, който все ни пренася назад във времето на безгрижните летни ваканции извън града.

Оказва се обаче, че те могат много повече. Британски учени от Университета в Кеймбридж са доказали, че 1 ябълка преди всяко основно хранене намалява последващия прием на калории.

Специалистите направили експеримент с около 60 доброволци на възраст между 20 и 45 години, които били и в отлично здраве.

Те били разделени на 2 групи и подложени на различни режими. Участниците в първата похапвали по една ябълка малко преди хранене, а тези от втората изпивали порция ябълков сок, чието количество се равнявало на един плод.

След това всички доброволци получавали богато меню с много възможности. След 3 седмици наблюдение се оказало, че хората от първата група изяждали по-малко количество храна от тези във втората. Освен това те поглъщали по-малко калории общо.

Експертите използвали и други плодове, но ефектът от консумацията на ябълки бил най-забележим.

Съществува диета, която се основава именно на това предположение. Тя е френска, но досега нямаше реални доказателства в нейна полза.