Фрейзър Айлънд (Fraser Island) е най-големият остров разположен на източното крайбрежие на Австралия.

Намира се непосредствено до брега на югоизточен Куинсланд, а от континента е отделен посредством изключително тесен пролив.

Със своя целогодишно топъл и слънчев тропичен океански климат островът предлага отлични възможности за туризъм 12 месеца в годината.

Трябва да знаете, че дните са топли през цялата година и летните дрехи са подходящи за всички 12 месеца!

С изключение на курортните комплекси Eurong Beach Resort, Kigfisher bay Resort, както и малкото курортно селище Happy Valley, тук няма градове и на практика островът е незаселен.

Малко хора знаят, че всъщност този остров е изграден само и единствено от пясък и под песъчливата земя няма твърда скала. Гъстата дъждовна гора, която покрива целият остров всъщност се е развила изцяло върху пясъчна основа.

Едно от най-известните е езерото Макензи, което се намира сред тропическата джунгла във вътрешността на острова. Езерото Макензи е, може би, най-доброто езеро за плажен туризъм в света и успешно може да конкурира дори и най-красивите австралийски плажове. Всъщност езерото Макензи дори е по-подходящо за слънчеви бани и плуване отколкото самия океан, тъй като тук, особено на източния бряг обикновено има доста големи вълни и това го прави неподходящо място за плуване и къпане. Освен това във водите на Тихия океан в тази част на Австралия живеят много акули. Източник: hobyto.com

Остров Фрейзър е популярен със своите защитени територии, които обхващат различни хабитати – манрови гори, плажове, дюни, тропическа гора, езера и др. Ето най-атрактивните и вълнуващи места за еко туризъм на острова:

- Great Sandy National Park е разположен на източния бряг на остров Фрейзър. В непосредствена близост се намира Eurong Beach Resort, който предлага отлични условия за екотуризъм.

- Sandy Cape Conservation Park е разположен в най-севрната част от острова. Както се подразбира от името, тук сте в царството на пясъчните дюни, които стръмно или постепенно се спускат към водите на Тихия океан.

- Indian Head е красива и изключително живописна местност, намираща се в североизточните части на острова. Плажът е много широк, а водите наоколо са пълни с най-различни форми на живот – акули, делфини, скатове и други.