Този възхитителен специалитет се приготвя само за 30 минути.
Необходими продукти:
За суфлето:
1 ч.л. масло или маргарин
1 с.л. захар
¼ ч. захар
1 с.л. инстантно кафе
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/8 ч.л. канела на прах
2 големи белтъка
1/8 ч.л. сос тартар
За шоколадовия сос:
¼ ч. прясно мляко или течна сметана
30 г. немного сладък шоколад
1 ч.л. масло или маргарин
½ ч.л. инстантно кафе
1/8 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 190 градуса. Намажете два съда, подходящи за суфле с 200-250 г. масло и поръсете с 1 с.л. захар.
В чаша разбъркайте кафето, ванилията, канелата и 1 ч.л. вода, докато се смесят добре. В голяма купа с миксер на вискота степен разбийте белтъците и соса тартар, като в същото време добавяте останалата захар до плътност на сместа. Изсипете кафето и разбивайте на ниска скорост, докато е нужно.
Сложете сместа в съдовете за суфле. Печете 10 минути или докато бухнат и краищата покафенеят.
Междувременно започнете и приготвянето на шоколадовия сос. В чаша смесете всички продуктии сложете в микровълнова фурна на висока степен за 30 секунди. След това разбъркайте добре и нагласете на още 15 секунди и разбъркайте отново, за да се получи гладка смес.
Сервирайте суфлето веднага. С лъжица разчупете центъра му и залейте със соса.