В живота на всяка жена има няколко периода, през които тя най-много рискува да натрупа излишни килограми.

През това време тя трябва да проявява повишена бдителност, защото ако обемът на талията надвиши 88 см трябва вече да се говори не за излишни килограми, а за затлъстяване.

Максималният обем на талията, който може да си позволи една жена без да се опасява за здравето си, е 80 см. Не трябва да се забравя, че наднорменото тегло води до такива заболявания като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, камъни в жлъчката, новообразувания, деформация на ставите, инсулт.

Четирите проблемни периода са:

1. Възрастта преди 20-те г.

По време на половото съзряване под влиянието на хормоните тялото се закръгля. Естрогените се отделят от мастната тъкан и са необходими за редовното протичане на месечния цикъл и овулацията.

Подрастващите без да се наясно какво се извършва с тяхното тяло и често без всякакъв контрол консумират храни като чипсове, сладки неща и сандвичи, за да повишат по някакъв начин настроението си. В резултат на това понякога се стига дори до затлъстяване, т.е. и до нарушаване в обмяната на веществата.

2. Бременност

През този период жената е способна напълно да загуби контрол над своето хранене.

Схващането че трябва да се приема храна за двама само способства за натрупването на ненужни и за майката, и за детето килограми.3. “Неудобствата “ на любовта

Друга заплаха за затлъстяването са периодите на приемане на хормонални контрацептиви. Голямото количество хормони е способно да промени метаболизма на мастните тъкани и да облекчи натрупването на запаси от мазнини. Жените, склонни към напълняване, трябва да се консултират с лекар преди да изберат противозачатъчно средство.

4. След 50 годишна възраст

Настъпването на менопаузата също благоприятства за натрупването на излишни килограми. 60% от жените през този период напълняват. Женските полови хормони (естрогени) намаляват своята активност и все по-голяма роля започват да играят мъжките хормони (тестостерони), чиято концентрация остава в организма на жената практически без промяна в продължение на целия й живот.Пълнотата с формата на круша, характерна за жените, се сменя с мъжката пълнота, когато мазнините се натрупват в областта на корема. Това е най-страшното затлъстяване, което може да доведе до редица в това число и сериозни заболявания.

Освен това през този период жените често се “утешават” от неприятностите с прекалено често хранене: те постоянно се опитват с помощта на нещо вкусно да компенсират негативната си нагласа. Възниква зависимост от храната, когато, за да се преживее чувството на мъка, тъга, самота, скука или депресия, трябва задължително да се отвори хладилникът, пишат от dieti.info

Всички диетолози са единодушни, че най- ефективният метод за избавяне от ненужните килограми е намаляване на количеството употребявани мазнини и калории. Храната трябва да съдържа повече белтъчини и витамини.

Заедно с диетата може да се увеличи и физическата активност, за да се запази високата потребност на организма от енергия и да не се стига до намаляване на мускулната маса. Един час тренировка по тенис например способства за изгарянето на 350 ккал, един час плуване – 500 ккал, а аеробиката или бадминтонът за един час освобождават организма от 450 ккал.