Генетични фактори могат да обяснят защо някои хора изпитват толкова силна потребност да консумират големи количества кофеин, твърдят учени, публикували данните от изследването си с престижното издание PLoS Genetics.

Екипът от американски специалисти е изследвал генетичните вариации пр 40 хиляди души и е установил връзка между гените и високия прием на кофеинови напитки и храни като чай, кафе, шоколад и други.

Ръководителят на проучването д-р Нийл Капорасо от Националния раков институт на САЩ твърди, че хората със специфична генетична мутация консумират средно около 40 мг повече кофеин (или 1/3 чаша кафе или кутийка кола).

Съществуват хиляди гени, които науката свързва с определени медицински състояния, но за предпочитанията към определени храни и напитки се знае все още много малко, заключват експертите.

Това е първото по рода си проучване, което установява връзка между консумацията на кофеин с определени наследствени фактори, пишат от zdrave.bg