Трудностите по математика, неразбирането на задачите и грешното им решение понякога може да е симптом за дискалкулия, сочи ново проучване, публикувано в сп. Science.

Около 5% до 7% от хората с проблеми по математика страдат от дискалкулия, се посочва в проучването.

Учените сравняват резултати от математически тестове на деца и възрастни. Ниските постижения на теста показват проблем с разбирането на задачите и аритметическите действия, като събиране и изваждане. За разлика от хората, страдащи от дислексия, при дискалкулия засегнатите не променят реда и номера на числата. Има случаи, при които двете разстройства се застъпват.

Дискалкулията е разстройство в усвояването на смятането при деца с нормална интелигентност. При него децата могат да пресмятат дадена задача и намерят правилния отговор, но да изпишат грешно числото на решението. Те също така намират затруднения при решаването на текстови задачи. Причината е, че трудно се ориентират за логическата последователност на действията, разбъркват реда на математическите действия, пишат колегите от dete.bg

В тези случаи често родителите смятат, че детето им не се справя добре по математика и това не е неговата наука, констатират експерти. Дискалкулията може да е наследствено разстройство. Учените са на мнение, че то се дължи на аномалии в центрове в мозъка, които водят до проблеми с математиката.

Въпреки това някои възрастни, дори с тежка дискалкулия, могат да се справят отлично с геометрични задачи и компютърно програмиране. Разстройството не засяга всички математически способности, твърди Брайън Бътъруърт, професор по когнитивни невронауки в Лондон.