Когато дойде реалното време за раждане, най-вероятно ще сте наясно с това, без каквито и да е допълнителни напътствия и указания.

Но преди контракциите да станат чести и болезнени, съществуват и някои по- „деликатни” сигнали, че тялото ви се подготвя за раждането.

„Олекване”

В седмиците преди раждането бебето ви ще се снижи надолу в корема ви, приближавайки се към родовия канал. Напрежението, което досега сте усещали над дробовете си, ще „олекне”, откъдето идва и терминът „олекване” в очакване на раждането.



Чувствителен стомах

Като подготовка за раждането, хормоните се „пренареждат” за n-ти път от началото на бременността ви, което повишава чувствителността на стомаха ви. Отново може да усетите „красотата” на гаденето и повръщането.

Бракстън-Хикс контракции

С промяната в хормоналните нива, матката става все по-гъвкава, което е причина за поява на съкращения в мускулите й – нещо като подготовка за истинските контракции. Познати като контракции Бракстън-Хикс, тези съкращения са по-редки и обикновено са напълно безболезнени. Това трябва да е основният ви ориентир, че не са истински контракции. Възможно е да усетите и неособено комфортно стягане в коремната област.

Леко кървене

Не звучи много приятно, но трябва да го приемете – това е начинът тялото ви да се подготви за раждането. Кулминационният момент в това отношение е падането на т.нар. „тапа”, което окончателно освобождава пътя на бебето ви. Това обаче не се случва винаги – не се притеснявайте, ако вие усетите само изтичане на околоплодните води.

Загуба на тегло?

След достигане на термина може да забележите, че вече не наддавате на килограми и дори сте изгубили един-два. Това означава, че тялото ви е натрупало достатъчно за износване и раждане на бебето и сега вече е въпрос на изчакване – тежката работа предстои.

Инстинкт за гнездене

Освен по физическите промени, може да се ориентирате, че бебето ви съвсем скоро ще е в ръцете ви и по някои емоционални сигнали. Дори и вече да сте усетили прословутия инстинкт за гнездене, благодарение на който стаята на бебето е готова и напълно пренаредена поне няколко пъти, сега той отново ще ви връхлети, при това по-силен отвсякога.

Източник: dete.bg