Game over! Или какво да направите, когато компютърът или плейстейшънът отнемат от времето ви за възпитание на детето?

Семейната почивка точно е започнала, мама и татко се вълнуват и радват на възможността да отделят повече време за нещата, на които по-рядко се наслаждават: море, разходки с лодката, освежаващи и непринудени излети сред природата...

Когато пристигате обаче, се оказва, че вашият десетгодишен син има други планове за ваканцията – той е взел със себе си своята игра Game Boy.

Момчето отказва да ходи на разходка или на плаж и прекарва по-голямата част от почивката в бунгалото, където играе на компютърни игри.

Вие сте, меко казано, разочаровани, но не знаете как да се справите с положението.

Не забравяйте, че точно както родителите учат децата си, децата също учат своите родители. Това ваше десетгодишно дете ви показва, че видеоигрите са му основен приоритет, много по-важен от вашите планове.

Детето поставя пред вас своята собствена граница и не ви позволява да я пресечете. По време на цялата почивка неговите желания надделяват над вашите интереси и планове.

Проблеми като този са до болка познати на много семейства и с право предизвикват тяхната загриженост.

Средно децата прекарват по 35-40 часа седмично с телевизия, филми, компютърни игри и плейстейшън. Тези нездравословни занимания ги изолират и провокират у тях нагласи за секс, насилие и материализъм.

Наясно сме, че видеоигрите и телевизията не са заместители на родителите. Но сме безсилни и не знаем как да се справим с проблема.

Сега ще си изясним и, че има конкретни действия, които можем да предприемем, за да направим нещата по-поносими:

1. Запознайте се подробно с това, което детето ви чете, гледа и слуша.
2. Определете ясни правила и граници на нещата, които детето ви може да чете, гледа и слуша.
3. Използвайте наличните технологии и програми, за да блокирате медийния достъп на детето си до нежелана информация.
4. Насочвайте вниманието му към медийно съдържание с подходящ за него контекст.
5. Ограничете времето, в което му е позволено да седи пред компютъра или телевизора.
6. Насърчавайте го да се радва и забавлява на здравословни развлечения и алтернативни дейности.

Вие не може да контролирате по-голямата културна среда на външния свят, но можете да създадете "оазис" за децата си в собствения ви дом.

Всички телевизори, стереоуредби, видео плейъри, CD и DVD плейъри и компютри се произвеждат с вграден в тях бутон "изключи". Не се страхувайте да го натиснете!

И се замислете дали самите вие не прекарвате прекалено дълго време пред телевизора или компютъра?

Намалете звука и шума на поп културата, като създадете в дома си тихи зони и часови периоди на спокойствие, когато членовете на семейството разполагат с време да четат, играят, мислят и разговарят помежду си.

Това ще насърчи децата ви да развиват други умения и интереси и те няма да разчитат изцяло на медиите и технологиите, за да се забавляват, пише dete.bg.