Работата в офиса е вредна за мозъка и може да намали продуктивността, сочи изследване на британски и американски учени.

То показва, че работата на високи обороти в съвременните офиси може да доведе до спад с 32% на удовлетвореността на служителите и да намали продуктивността им с 15%. Учените установили, че офисите с отворен план създават нежелана дейност в мозъка на служителите, която може да им попречи да се справят добре с възложената им работа.

Чистото и стерилно бюро също може да смали мозъците на служителите, твърдят психолозите.



"Офисите с отворен план бяха проектирани с идеята хората да могат да се движат и да общуват свободно помежду си, за да се стимулират творческото мислене и по-доброто разрешаване на проблемите. Но в действителност не става така. Ако сте започнали да вършите някаква работи и отзад звънне телефон, концентрацията ви се нарушава. Дори да не го осъзнавате по това време, мозъкът реагира на разсейването", обяснява неврологът д-р Джак Люис.

Модерните офиси, в които не е разрешено стените и бюрата да бъдат декорирани от служителите, също не им помагат много, съобщава БГНЕС.



Д-р Крейг Найт, психолог от университета в Ексетър, смята, че ако служителите получат право да персонализират работната си среда, това може да подобри резултатите им в офиса. "Компаниите харесват идеята да предоставят на служителите си изчистено пространство за работа, за да не се разсейват ненужно. При експериментите ни обаче служителите показаха по-добри резултати в пространства, обогатени с картини и растения. Ако им бъде позволено сами да обогатят пространството със свои неща, тяхното удовлетворение би се увеличило с 32%, а продуктивността - с 15%. Така е, защото те се чувстват по-удобно в заобикалящата ги среда и могат да се съсредоточат по-добре", обясни той.

Проф. Фред Гейдж от генетичната лаборатория към института Салк в Сан Диего, Калифорния, също провел изследване, при което сравнил мозъците на мишки, държани в голи, чисти клетки с тези на други мишки, живеещи в стимулираща околна среда.

"За период от един месец мозъците на мишките, държани в стимулираща среда, нараснаха с 15%. Ако пренесем тези наблюдения върху хората, това означава, че работата в стимулираща среда може да оптимизира резултатите и способностите ни", казва той.