Разбира се, че е много неприятно, ако се чувстваме уморени още в началото на седмицата.

Освен всичко, това е сигурен знак, че нещо в начина ни на живот не допада на организма и той ни предупреждава.

Надяваме се, че тези елементарни съвети ще ви помогнат да бъдете здрави, да се чувствате свежи и работоспособни:

1. Сутрин – без резки движения
Тези, които работят много и до късно, сутрин се раздвижват много по-трудно. А недобре наспалият се човек е и крив и капризен. Ако станете рязко, може да ви се завие свят. Затова преди да станете от леглото първо се протегнете няколко пъти, повдигнете коленете към гърдите, раздвижете ръцете си.

2. Стоплете се отвътре
Сутрин са полезни горещият душ и горещият чай. Седнете във ваната като скръстите краката си по турски и насочете струята вода върху гърба си между раменете. Поседете така 2-3 минути. Не пълнете ваната сутрин -това ще ви отпусне и няма да ви се работи.

3. Закуска след водните процедури
Закуската ще ви помогне да се заредите с енергия през първата половина от деня. Консумирайте продукти, съдържащи леки белтъчини и “бързи” въглехидрати: извара, мляко, мед, овесени ядки с мляко.

4. Витамини срещу умората
Ако искате да си повишите настроението, изяжте 1-2 банана и изпийте чаша зелен чай.

5. Йога - напук на всички рекорди!
Не си струва сутрин да поставяте някакви спортни рекорди – организмът и без това страда от недостиг на енергия. Тренировките във фитнес залата са подходящи след 16 часа, а бягането – преди сън. Така че сутрин си правете спокойна аеробна гимнастика, дихателни упражнения, йога.

6. Ако се е появило коремче...
От бюрото с компютъра в колата и обратното. И така всеки ден. Ако нямате време за трениране във фитнес залата, отделяйте по 20 минути за гимнастика. Особено важни са упражненията за преси, областта на таза и краката. В храненето трябва да спазвате принципа “3+1” т.е. всяко хранене трябва да се състои от равни части белтъчини, мазнини и въглехидрати плюс витамини.

7. Ако често ви боли главата
Ако сутрин усещате болка в областта на шията и тила, това е болка от напрежение. Правете гимнастика на шийните мускули – по 5 навеждания в едната посока, напред и назад плюс лек масаж на врата.

8. При поява на задъхване
Изкачили сте пеша няколко етажа и не можете да се съвземете. Възможно е това да е следствие от хиподинамията. Трябва да коригирате храненето си и да се движите повече. Направете си и електрокардиограма на сърцето.

9. Посещавате по-често тоалетната?
Време е да се обърнете към лекар - може да сте станали жертва на простатита или цистита. Трябва да дадете урина за анализ - за установяване на някакво евентуално възпаление.

10. Нещо ви пробожда отдясно.
Това е черният дроб. Според статистиката, жените по-често страдат от хроничен панкреатит, а мъжете – от мастна дистрофия на черния дроб. Освен диетата може да ви се наложи да приемате препарати - хепатопротектори, които възстановяват клетките на черния дроб.

11. Ръцете ви треперят.
Едва ли това е болестта на Алцхаймер. Треморът може да бъде предизвикат от нервно напрежение или съдови изменения (включително от цигарите). Трябва да посетите невролог, за да определи причината.

12. Зад волана се уморяват краката и гърбът ви.
Ако сте попаднали в задръстване, имате време за следното упражнение: първо максимално раздалечете рамене, плавно вдигнете назад глава и извийте гърба назад, а след това свийте раменете напред и плавно отпуснете главата към гърдите. Повторете 2-3 пъти. За да избегнете застойните явления в областта на малкия таз и краката, свийте силно, а след това отпуснете мускулите на бедрата и седалищните части.

13. Все по-рядко ви се прави секс.
Вероятно това е на нервна почва. 80% от случаите на намаляването на потентността при мъжете на възраст до 50 години имат психоемоционален характер. Посетете уролог, който да изследва простатата за възпаления.

14. Въздържанието е вредно за простатата!
Според статистиката, мъжете, които правят секс по-рядко от два пъти в месеца, страдат от застоен простатит 3 пъти по-често от тези, които правят секс 2-3 пъти в седмицата. При въздържанието се застоява секретът на простатата, а възбудителите на простатита са активизират.

15. Сексът укрепва сърцето!
При тези, които на възраст 40-55 години правят секс 2-3 пъти в седмицата, има 2 пъти по-малка вероятност от инфаркт или инсулт.

16. Сексът предпазва и от диабет.
При натрупване на сексуално напрежение (т.е. въздържание) производството на инсулин се намалява. След оргазма при мъжа всички жлези в това число и задстомашната са в отличен тонус. Производството на инсулин се повишава, стимулира се въглехидратният обмен. Затова сексът се смята за отлична профилактика на диабета от втори тип.

17. Семейните мъже живеят по-дълго.
Мъжкият хормон тестостерон ускорява обменните процеси, което води до по-бързо протичане на жизнения цикъл. При редовен секс излишното количество тестостерон изчезва и вредата от наднорменото количество мъжки хормони става по-малка.
Опитите с животни показват, че самците, които живеят заедно с женски, имат с 25% по-голяма продължителност на живота.

18. Повече чушки и домати!
Към продуктите, стимулиращи изработването на половите хормони, се отнасят морските продукти, богати на цинк, червените чушки и доматите, богати на калий и целината, ядките и овесените ядки, богати на селен.

19. Ако ви окапва косата...
Уви, това е отчасти наследствено и отчасти е свързано с хормоналния фон. Засяга най-вече мъжете. Ако при роднините ви няма подобен процес, става дума за алопеция (оплешивяване). Според статистиката, всеки четвърти мъж губи косата си на нервна почва.

20. Яжте коприва и лук!
Често касата окапва поради недостиг на витамини А и Е. Затова - яжте повече коприва и лук. Народната медицина съветва още: намажете главата си с кашата, получена от 2 настъргани глави пресен лук. Масажирайте кожата на главата, завийте я с хавлия и оставете лука да подейства в продължение на 20 минути.

21. Какво да сложим в козметичната чантичка?
Всеки над 30 години трябва да използва питателни и овлажняващи средства за кожата на лицето и клепачите.

22. Дебелата кожа
Вроговяващият епител на мъжката кожа е почти два пъти по-дебел в сравнение с женската. Голяма роля за това играят хормоните андрогени, на които се дължи повишената активност на мастните жлези при мъжете. Следователно в мъжката козметика трябва да има повече антисептици, дезинфекциращи и лекуващи добавки.

23. Стимул за мускулите.
От всички процедури за общ тонус и външност най-подходяща за хората, на които времето не достига, е миостимулацията, при която под въздействието на микроток се съкращават и тренират различните групи мускули. Според специалистите една такава процедура се равнява на три тренировки в спортната зала. Но внимавайте - тя не е подходяща за хората със сърдечни проблеми, пише zdrave.bg.