Леко и оригинално вегетарианско предястие, богато на витамин C.

Необходими продукти за 4 порции:


20-24 тънки стръка праз почистени и срязани на 15 см от основата
85 г печени лешници
4 с.л зехтин, плюс още малко за печенето
сокът от ½ портокал и ½ лимон
2 ч.л балсамов оцет
малка връзка магданоз само листата, накълцани

Начин на приготвяне:


1. Подредете стръковете праз в широка тенджера с капак на два реда и ги залейте с вряла вода, докато се покрият. Покрийте съда и ги оставете да къкрят 4-6 мин, докато омекнат. Отцедете, охладете със студена вода и отново отцедете. Оставете ги настрана.

2. Счукайте лешниците на ситни парченца в кухненския робот или в хаванче. Смесете ги със зехтина, цитрусовия сок и оцета. Посолете.

3. Преди да поднесете, загрейте добре оребрен тиган, оваляйте стръковете праз в зехтин и ги изпечете за 1 мин от всяка страна, докато се получат тъмни резки, и ги разпределете в 4 чинии. Прибавете магданоза към соса, разбъркайте, полейте праза внимателно с лъжица и поднесете. Източник: goodfood.bg