Продукти за 4 порции:

• 3 с.л. масло
• ½ чаша лук, нарязан на дребно
• 240-300 гр. гъби, нарязани на едро
• 1 ч.л. нарязан пресен магданоз
• 1 чаша сух вермут или сухо бяло вино
• 2/3 чаша заквасена сметана за разбиване (течната сметана може да пресече, така че използвайте заквасена сметана)
• 3 с.л. прясно нарязан градински
• 1 с.л. зехтин
• 600 гр. обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани и счукани на ивички от по 1 см или дори по-тънки
• сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете лука и запържете леко за около една минута. Добавете гъбите и магданоза и запържете за още 5-10 минути, докато гъбите се зачервят. Ако използвате обезсолено масло, поръсете с щипка сол. Добавете бялото вино и разбъркайте хубаво, така че нищо да не остане полепнало по дъното на тигана. Добавете сметаната и разбъркайте. Оставете соса да заври, докато стане с плътност, така че да може да се задържи на гърба на дървена лъжица (около 10 минути).

2. Докато сосът намалява обема си, нагорещете зехтина в друг тиган на средно висока температура. Поръсете със сол и пипер двете страни на парченцата пилешки гърди. Сложете нарязаните пилешки гърди в тигана и гответе за около 3 минути от всяка страна, докато покафенеят.

3. Разбъркайте соса, добавете сол и черен пипер на вкус. Изсипете соса върху пилето преди да сервирате.