Ненапразно есента се смята за най-депресивния сезон.

Наистина сутрешните ниски температури, оголените дървета, сивите улици и намръщените лица на минувачите едва ли ще повдигнат настроението на някого.

Повечето хора са обхванати от някакво мрачно и сънливо състояние.

И ако през пролетта то е предизвикано от недостига на витамини и слънчева светлина, през есента се дължи на рязката смяна на ярките, наситени със светлина и цветове дни със сивата монотонност на есента, пише zdrave.bg.

За да се чувстваме по-добре, е необходим на първо място достатъчно сън. Желателно е, доколкото е възможно, да се избягват всякакви спорове, обсъждане на проблеми в работата, които биха засегнали душевното равновесие.

Именно в такива моменти човек оценява истински едно удобно легло – едновременно твърдо и топло, както и мекото одеало. Оптималната температура на стаята е между 16 и 18 градуса. Добре е тя да се проветрява преди лягане, ако няма възможност някой от прозорците да остане леко притворен.

Усещането за недоспиване се появява, когато човек се събуди по време на бързата фаза на съня (тя продължава средно 10-15 минути). Ако той се събуди през бавната, ставането ще бъде по-лесно и сънливостта няма да бъде натрапчива през целия ден.

Учените са установили, че цикълът “бърз-бавен сън” заема около 1,5 часа. Това означава, че ако си легнете например в полунощ, то по-лесно ще се събудите в 6 часа или 7,30 часа, а не в 6,30 или 7 часа.

Събуждането

Специалистите съветват да не се скача веднага при звъненето на будилника, а да се остава в леглото още няколко минути, през които може да повъртим глава, да свием няколко пъти крака или да “покараме колело”.

Оставяйте още от предишната нощ на нощното си шкафче термос с нещо горещо и вкусно. След 1-2 глътки от тази напитка на сутринта ще се почувствате по-бодри, а перспективата за ставане от топлото легло няма да бъде толкова неприятна. Много хора използват мелодиите на своя мобилен телефон за събуждане. Изберете приятен, но не твърде висок и рязък звук. Добре е той да се увеличава постепенно.

Остатъците от съня могат да се прогонят с прохладен душ или гимнастика. Специалистите препоръчват дихателни упражнения или йога, защото те насищат организма с кислород.

В студеното време организмът изпитва недостиг от него и това предизвиква сънливост. Тя често ни обхваща и през втората половина от деня, когато сме на работа. Можем да направим кратка пауза, да се разходим по коридора или да изпием чаша чай със захар. А ако просто отворим и затворим няколко пъти клепачи и раздвижим носа си ще си направим чудесен енергиен масаж, като по този начин ще повдигнем своя тонус.

Не трябва да се забравя, че постоянната сънливост е един от признаците за общо отслабване на организма, а това означава, че трябва да се погрижим за себе си, да отделяме повече внимание на правилното хранене, раздвижването, витамините и разходките на чист въздух.