Зеленото и лилавото зеле са най-често срещани, но съществуват и още много други по-екзотични разновидности.

Например зелето от сорт Напа е по-продълговато и цилиндрично като форма, а зелето тип Савой изглежда като правоъгълна зелка, но има къдрави външни листа, пише zdrave.bg.

В една порция зеле има само 45 калории, по-малко от 1 г протеини, около 2 г въглехидрати и незначително количество мазнини. Зелето е сравнително бедно на хранителни вещества като изключим, че една порция съдържа 15% от дневната препоръчителна доза витамин С. И все пак това е един нискокалоричен зеленчук, който си подхожда с много вкусове.

За да приготвим бързо ястие със зеле, просто трябва да премахнем външните листа, да срежем зелката на две и да нарежем на тънки лентички всяка половина. Така можем да го добавим към всяка супа, да му сложим лук и соев сос или просто да го поръсим с оцет и майонеза и да похапнем вкусна салата.

Какво и как да търсим

Зелките обикновено имат няколко по-тъмни и свободни листа отвън и стегнати светли листа в сърцевината. Препоръчително е да избираме зелки, които са големи и плътни, без дефекти или светли петна.

Най-добър вкус зелето има в пика на сезона – края на есента и зимата. Вместо да се придържаме към традиционното зелено зеле, можем да го разнообразим с множеството разновидности, които се предлагат. Всеки вид съдържа различни видове и количества фитонутриенти. Например лилавото зеле съдържа повече антоцианини с червен цвят, а зеленото – повече бета каротин и лутеин от зелената разновидност.

Често срещаните капани

Някои от най-често срещаните начини за приготвянето на зеле – като например правенето на кисело зеле, могат да увеличат значително съдържанието на натрий в него. Освен това, ако използваме зелето за салата, на която добавяме дресинг, съдържанието на мазнини може да нарасне заради олиото или майонезата, използвани в дресинга.

Можем да попаднем и на едноседмична диета със зелева супа, целта на която е в продължение на една седмица да ядем само нискокалоричната супа, за да отслабнем бързо. Разбира се, такава ограничаваща диета не е добра идея, особено при често съобщаваните странични ефекти от подобни опити – замаяност, слабост и объркване.

Вижте и няколко рецепти със зеле:

Прясно зеле с домати

Необходими продукти:


1/2 бр. зелка
1 малка глава лук
1 с.л. червен пипер
500 мл доматен сок или 4-5 бр. домати
5-6 с.л. олио
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

В мазнината се запържва ситно нарязания лук. Когато добие златист цвят се прибавя нарязаното на тънки ивички зеле и се разбърква постоянно докато омекне. Слага се червения пипер и доматения сок или обелените и настъргани домати. Посолява се на вкус и се вари на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Поднася се с прясно смлян черен пипер или пресен чесън.

Сарми с кисело зеле и ориз

Необходими продукти:


1 бр. кисела зелка
2 глави лук
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
200 г ориз
сол
черен пипер
чубрица

Начин на приготвяне:

Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Ароматно прясно зеле

Необходими продукти:

1 бр. прясна зелка
5-6 листа прясна целина (2 ч.л. суха)
1 бр. морков - настърган
1/2 бр. червена чушка - настъргана
1/3 ч.ч. олио
сол
1 с.л. червен пипер
2 ч.ч. вода
2 бр. дафинов лист
зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на ситно и с водата и олиото се слага в подходяща тенджера да се задуши и омекне, докато зелето слегне и си пусне водата, пише receptite.com. Прибавят се останалите продукти и с често бъркане се оставя на слаб огън да ври, докато му изври водата.