Бременна сте. И ето, няма и седмица след отпуската, а вече се чувствате безкрайно уморена, сякаш не сте почивала.

Възможно е състоянието ви да може да се обясни с т.нар. „Синдром на хроничната умора“.

Първата диагноза „Синдром на хроничната умора“ е поставена в САЩ в края на 20 век. Причините за възникването на заболяването и до днес са неизвестни, но основният провокиращ го фактор е дисбаланс в емоционално-интелектуалното натоварване, пише dete.bg.

В рисковата група на болестта се нареждат жителите на мегаполисите, работохолиците и... бременните.

Последните не винаги разбират дали промяната в психоемоционалното им състояние е естествено (заради бременността) или е признак на заболяване.

В този важен период от живота на жената дори малки физиологически неразположения могат да станат причина за сериозни проблеми. Синдромът на хроничната умора е една от тях. Организмът спешно се нуждае от помощ. Синдромът на хроничната умора може да наруши нормалното протичане на бременността, най-малкото защото в организма всичко е взаимосвързано. Нерешените проблеми по време на износването на плода, след раждането се засилват, а след време да се справиш с тях става по-трудно.

Синдромът на хроничната умора може да се разпознае заради три взаимосвързани симптома: нарушение на съня, понижение на работоспособността и лошо настроение. Всичките тези три симптома, взети поотделно, могат да са резултат от хормоналните промени по време на бременността и това е нормално. Но е много важно да не пропуснете момента, когато те се обединяват.

За да различите симптома на хроничната умора и дали сте станала негова жертва по време на бременността си, ще ви помогнат отговорите на няколко прости въпроса:

1. Събуждайки се сутрин, вие не се чувствате достатъчно отпочинала, независимо от това в колко часа сте си легнала?
2. Спи ви се постоянно денем, а не можете да заспите нощем?
3. Забелязали сте, че се уморявате повече от обикновено, въпреки че не сте увеличили нивото на натоварване?
4. Цял ден сте с изцедени сили и пълно нежелание да правите каквото и да било?
5. Смятате, че светът е загубил цвета си и всички дни се влачат ужасяващо еднообразни?
6. Не можете да се отпуснете дори след работа и дълбоко в себе си усещате постоянно напрежение?

Ако сте отговорили с „да“ на поне 3 от въпросите, може би страдате от синдрома на хроничната умора и за вас е най-добре да се консултирате с психотерапевт.

Безсънието

В първата половина на бременността расте нуждата от сън заради увеличаване на нивото на прогестерон в кръвта. Появява се т.нар. дневна сънливост, но обикновено нощният сън не страда от това.

Ако ви е възможно, позволявайте си малко дневен сън. Или пък си вземете една седмица отпуска, за да се наспите. Това обикновено е достатъчно, за да се чувствате добре през следващия месец. Ако работите цял ден и не можете да си позволите дневен сън, ефективното средство да го пропъдите е една кратка разходка на чист въздух в обедната почивка. По време на ходенето вътрешните органи, включително мозъкът, получават повече кислород и сънливостта преминава.

Във втората половина на бременността пък може да имате трудности със заспиването през нощта заради некомфортността покрай големия корем. Можете да си помогнете, като четете книга преди заспиване или се занимавате с лека, но еднообразна домакинска работа, изпиете един билков чай или чаша мляко.