Вероятно пиенето на кафе има връзка с развитието на диабет и китайските учени смятат, че знаят механизма, по които се осъществява протективното му действие.
Веществата, които се намират в кафето блокират натрупването на токсични протеини, свързани с развитието на диабет тип 2.
„Намерихме три главни съставки на кафето, които преустановяват токсичния процес. С това може и да се обясни защо хората, които пият кафе, по-рядко развиват диабет“, казва изследователят проф. д-р Кун Хуанг.
В предишни изследвания е установено, че хората, пиещи по 4 или повече кафета на ден, имат 50% по-малка вероятност да развият диабет.
Китайските изследователи се спират на три вещества, намиращи се в кафето:
- кофеин
- кафеена киселина
- хлорогенна киселина
Установено е, че и трите съставки инхибират натрупването на островен амилоиден полипептид, като по този начин предпазват панкреатичните клетки.
От веществата в кафето най-добър ефект има кафеената киселина. Това показва, че приемът на кафе без кофеин също предпазва.
Очакват се нови изследвания, за да се даде допълнителна яснота по този актуален въпрос.
Свързани новини
Последно от woman.bg