Матката е заета с една от най-важните задачи, които може да извърши организмът на жената. Тя приютява и изхранва бебето през деветте месеца от неговия престой в тялото на майката. Какво представлява, всъщност, матката?

Какво представлява?

Матката е кух орган, който се състои от мускули. При вече родилите жени тя прилича на круша, а при момичетата - на пясъчен часовник. Мястото, където зародишът расте, е с дължина 7 сантиметра, а при жените, които вече са имали деца - със сантиметър повече.

Матката се състои от дъно, което представлява най-горната и разширена част, корпус, както е наречено тялото, и шийка - долната й къса и стеснена част, пишат от dete.bg

Къде се намира?

Матката е разположена в малкия таз, между пикочния мехур и правото черво. По време на растежа й през бременността тя се премества и към коремната кухина и притиска околните органи все по-интензивно. Това й разположение е причината бременните жени да уринират по-често и да имат проблеми с ходенето по голяма нужда, както и с дишането.

Как функционира?


Матката участва във всеки менструален цикъл на жената. Постепенно нейната лигавица се разраства, за да приеме оплодена яйцеклетка. Ако няма такава, този слой се откъсва и изхвърля навън, което, всъщност, представлява месечното кървене.

Основната роля на матката все пак си остава да приеме оплодената яйцеклетка и да й осигури най-добрите условия за развитието й в зрял и жизненоспособен зародиш. Когато яйцеклетката вече е вътре, лигавицата продължава да нараства, мускулатурата на матката също се развива заедно с плода.

През бременността нейното тегло се увеличава над 20 пъти и тя вече е над килограм. Още през третата гестационна седмица от бременността лигавицата на матката е покрила зародиша изцяло и започва образуването на плацентата. Това е органът, който ще храни и защитава бебетото до самото му раждане.