Автор
Антония Михайлова

Кралска годишнина: Уилям и Кейт празнуват 13 години брак!

Днес престолонаследникът на британската корона - принц Уилям, и съпругата му - Кейт Мидълтън, празнуват 13 години от сватбата си.

Припомняме ви, че любовната история на Уилям и Кейт започва през далечната 2002 г. Цели 2 години двамата успяват да прикрият връзката си, но през 2004 г. папараците успяват да ги изловят заедно на ски почивка.

Двамата изглеждат като перфектната двойка, но това не означава, че любовта им е безоблачна.

През пролетта на 2007 г. Кейт и Уилям слагат край на връзката си – събитие, което доказва колко динамична е тяхната любов. Тогава принцът къса с нея по телефона, докато тя е на работа. Думите му били: "Не мога... Няма да се получи. Не е честно спрямо теб".

По време на скорошно интервю самият принц споделя, че до раздялата се е стигнало, защото е имал нужда от почивка, преди да влезе в етап от живота си, по време на който напълно да се отдаде на връзката.

"Растяхме и просто се опитвахме да намерим своето място в живота, трябваше ни малко пространство и раздялата изигра положителна роля", искрен е Уилям.

Но макар и разделени, Кейт и Уилям не спират да се чуват и не след толкова дълго се събират официално. На 16-и ноември 2010 г. те обявяват годежа си, а на ръката на Катрин заблестява годежният пръстен на принцеса Даяна.

На 29-и април 2011 г. Уилям и Кейт си казват заветното "да" и до днес двамата са все така влюбени, а вече и горди родители на три деца – принцеса Шарлот (2015), принц Джордж (2012) и принц Луи (2018).

С 1900 поканени гости, с повече от 162 милиона души пред телевизорите и със 73 милиона предавания на живо в Youtube, сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям в Уестминстърското абатство беше отразена до най-малкия детайл.

Изглежда никое друго кралско събитие не бе получавало толкова голямо внимание през последните 20 години, колкото сватбата на престолонаследника на британската корона и дъщерята на преуспял бизнесмен.

Пресата се погрижи специално да разкаже любовната история на младите студенти от университета Сейнт Андрюс, за дългото им пътуване (10 години) до олтара и препятствията, с които трябваше да се сблъскат: от произхода на булката до осигуряването на сигурността на самото събитие (повече от 5 хиляди полицаи бяха наети за случая).

Снимките, направени в деня на сватбата на Кейт и Уилям, предизвикват до днес буря от емоции: от възхищение и нежност до пълно недоумение.

Например, на общата кралска снимка, една от малките шаферки държи яркочервена играчка в ръцете си вместо букет. Това явно не се вписваше в строгия протокол на събитието и бе категоричен знак, че става ли дума за деца, изключенията са допустими.

Говорейки за гости, трудно е да не си спомним снимката, показваща гости в инвалидни колички или дори с гипс. Този факт още веднъж подчертава грандиозността на събитието и голямото желание на много хора да го гледат на живо въпреки всички ограничения и лични обстоятелства.

Снимката на традиционната целувка на младоженците на балкона също предизвика много шум: някои „критици“ смятаха, че моментът изглежда твърде протоколен, други забелязаха, че Кейт и Уилям дори сякаш се смеят в този момент.

Но 3-годишното момиченце в долния десен ъгъл се превърна в истинска сензация - детето изглежда особено сладко в този емблематичен кадър, стискайки уши с цяла сила и показвайки с физиономия отношението си към всичко, което се случва.

Сред присъстващите на тържественото събитие, които често привличаха фокуса на камерите към себе си, бяха сестрите принцеси Беатрис и Юджини.

Зрители и коментатори се питаха защо например тоалетите им за кралската сватба приличат толкова много на приказните одежди на Пепеляшка на Дисни от едноименния анимационен филм.

Принцесите Беатрис и Юджини
Принцесите Беатрис и Юджини

През всичките тези 13 години в Бъкингам се случиха много неща - принц Хари (по-малкият брат на Уилям), доведе американска съпруга, напусна пределите на Острова и посрещна на бял свят две деца.

Започнаха да избухват серия от скандали, които често разтърсваха устоите на британската монархия - като се започне от обвинението на принц Андрю (втори син и трето дете на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип) в сексуално посегателство, премине се през съдебните дела на Меган и Хари срещу британската преса, през отказа им от основни кралски привилегии и отговорности, през установяването им в САЩ, през книгата на Хари срещу кралското семейство, и се стигне до операцията на Кейт Мидълтън в началото на тази година и последвалите слухове за изневяра на принц Уилям.

Кейт Мидълтън и принц Уилям плащат сами за ремонт на дома си
ПО ЖЕНСКИ
Автор Веселина Петрова

Кейт Мидълтън и принц Уилям плащат сами за ремонт на дома си

Автор Веселина Петрова

В края на краищата херцогинята на Уелс реши да сложи край на спекулациите за себе си и семейството си и излезе с официално обръщение към обществото, разкривайки, че е започнала лечение срещу рак. Новината за състоянието ѝ дойде почти паралелно с тази за здравето на крал Чарлз III, който също бе диагностициран с онкологично заболяване.

Оттук нататък остава да се надяваме, че британската монархия ще се съвземе от сътресенията, пред които бе изправена през последните години и месеци. А дали раздорите между най-ключовите членове на фамилията ще отстъпят място на компромисите и сплотяването между тях, предстои да разберем. Междувременно искрено се надяваме прекрасната Кейт да се пребори по-бързо със заболяването и отново да радва британците с естествената си харизма и неподправеното си очарование.