Автор
Люблена Папазова

Любомира Башева: Изкуственият корем провокира майчинския ми инстинкт

Любомира Башева, която всеки четвъртък и петък гледаме като Ева в сериала „Мен не ме мислете“ може да се похвали със солидна кариера, въпреки че е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов едва преди три години. Още като студентка снима в „Под прикритие“, после сме я гледали в „Лошо момиче“,“Ягодова луна“,„Откраднат живот“. Майка й Камелия Игнатова и леля й Лили Игнатова са от най-успешното поколение златни момичета в художествената гимнастика. Щастлива в любовта е с колегата си Стелиан Радев.

-Как се снима с голям корем дълъг сериал? Преди дни Евелин Костова се оплака, че едва издържала в подобно положение в топлия Пловдив за снимките в „Завръщане2“ …

-При мен хубавото беше, че снимките започнаха през есента, когато вече не бе толкова топло и играта ми с корема не продължи толкова дълго време.(Зрителите вече видяха епизода, в който героинята на Башева роди у дома, без да успее да дочака линейка-б.р.) Коремът не е тежък, но веднага ограничава движенията ти. С него се обажда майчинският инстинкт и почваш да си вярваш, че има нещо там вътре. Беше много интересно преживяване. За първи път играя с подобен корем.
-В „Мен не ми мислете“ Весела Бабинова играе със своя мъж Владимир Зомбори. Мечтаете ли и вие за подобна възможности със Стелиан?

View post on Instagram
 

-Естествено, но за всичко си има време, когато – тогава.Не бързам в това отношение. Ние вече сме играли заедно в представление, че така че имам идея какво е. Когато си с близък в работа се чувстваш по-спокойно, защото знаеш, че можеш да разчиташ на партньора отсреща.

-В сериала често си партнирате с две деца-Йоанна Торосян и Димана Хаджитодорова. Има ли какво да научите от тях?

-Естествено, те на моменти са много по-добри от нас.Подхождат към изпълнението с чистота и вяра, която ние, по-възрастните се стремим да запазим в себе си, въпреки годините. Те приемат нещата във филма като случки от истинския живот и се вълнуват сериозно. Много е интересно да ги наблюдаваш и да научиш нещо от тях. Освен това са завършени професионалисти-дисциплинирани са, слушат и изпълняват. С целия екип на сериала се забавляваме много, докато снимаме. Идвам с огромно удоволствие за поредния ден.
-А на терен появяват ли се напористи фенки, които искат да привлекат вниманието на Руши Видинлиев?
-Сто процента има, но не чак на терен, а по време на концертите му. Откакто тръгна сериалът, със сигурност са се увеличи още повече.
-Вие сте дете от известна фамилия-майка ви и леля ви са истински звезди в България от близкото минало. Сега търсите ли от тях съвети за досега със славата, за измамното понякога обожание на почитателите?
-Търся от цялото семейство-и от майка ми, и от баща ми, от сестрите ми, от брат ми. И да не бях известна, пак щях да търся тяхното мнение.
-В „Мен не ме мислете“ майката на героинята ви Ева става жертва на измамник. Има ли подобен горчив опит и във вашето семейство?
-Не, слава богу, но тази история е изключително неприятна. Докато снимахме си дадох сметка, че подобни измами се случват често в истинския живот и не можех да си обясни как пострадалият се измъква от проблемите си. Слава богу, на мен не ми се е налагало.
-Сериалът си поставя амбициозната задача да пребори турските сапунки. Защо те се превърнаха в предпочитани от българската зрителка?
-Не следя турските сериали и като цяло преди не гледах телевизия заради натоварената си програма. Отскоро съм зрител пред малкия екран и съм хвърляла по едни поглед на турските сериали, за които не мога да кажа нищо лошо - личи че са правени от големи професионалисти. То и иначе нямаше как да имат такъв успех. Но много се радвам, че нашият сериал успя да отвоюва позиция в праймтайма на мястото на турските. Самият факт, че започнаха да се снимат толкова много български кинофилми и сериали показва, че се върви в правилна посока.
-Баба ви ви нарича за актриса. Какво беше детството ви?

View post on Instagram
 

-Разказвала съм тази история много пъти. Когато бяхме малки, много обичахме с братовчедите ми да играем представления, докато прекарваме поредното лято на село. Баба ми, майката на мама, съзря в мен актьорски потенциал и макар и на шега, ми казваше:“Ти си само за актриса“.
-Учила сте при големи имена в театъра-Малин Кръстев и проф. Атанасов. Кой е урокът, който никога няма да забравите?
-Че най-важното е да си човек с характер и да отстояваш позициите си. Трябва да си личност, да си някой.
-Снимате усилено в сериали, имате ли усещането, че театърът остава на заден план?
-Не, играя в театъра в Габрово. Имахме премиера през декември-„Моби Дик“, сега още една през март, започвам и репетиции за нова пиеса, така че успявам да балансирам между двете, което много ме радва. Играем вече на пълни салони, така бе и на последната премиера „Белградска трилогия“ и това е голямо удоволствие. Непрекъснато пътувам и деля живота си между София и Габрово.
-А как ви се отрази пандемията?
-Дойде един момент, в който разбрах, че потискам творческата си енергия. Седиш си вкъщи, готвиш, рисуваш, гледаш филми, тренираш, четеш, но това не лекува липсата на сцената. Затова в един момент се усетих, че ми идва много, но то взе, че свърши. Аз все пак продължих да снимам „Откраднат живот“ и имах ангажимент. Не готвя често, но когато реша да го правя, ми се получава. Обичам да хапвам, но и да тренирам. Гледам поне през ден да ходя на фитнес, в театъра тренираме цялата трупа, ходя и да тичам, спортувам всичко. Да, най-вероятно и генът има значение, но ако няма поддържане и грижа нищо не зависи от него.