Автор
Весела Георгиева

Паник атака? Ето как можете да се справите!

Дъхът ви замира. В шок сте. Потите се, нещо стяга гърдите ви... Налице е паник атака. Спокойно. Опитайте се да нормализирате дишането си и да се успокоите. Има начин да се справите. Вижте как!

Паник атака можете да получите и заради натрупването на голям стрес. Неочаквано. Мислите си, че държите всичко под контрол изведнъж - хоп, организмът ви реагира.

Симптомите на паник атаката са много и доста разнообразни. Ако усетите бодежи в областта на гърдите, задух, гадене, треперене, необясним страх, дори леко объркване - значи си имате паник атака.

Често хората бъркат симптомите с тези на инфаркта.

Всъщност паник атаката е знак, че нещо се е объркало. Че тялото ви вече не може да издържа на стреса, на който го подлагате. И има нужда от почивка.

За да овладеете ситуацията обаче, първо се съсредоточете върху дишането. Вдишвайте и издишвайте бавно. Тактувайте си, правете го така, че да имате ритъм, който да отвлече мислите ви от случващото се, да ви помогне да поемете контрола над тялото си.

Просто се отпуснете и дишайте. Не мислете за нищо друго. Следвайте сигналите на тялото си и се опитайте да му внушите, че всичко е наред и всичко ще бъде наред.

Преди време на сина ми често му течеше кръв от носа и той се паникьосваше, а това влошаваше нещата. Давах му нещо да държи в ръка и да ми обяснява какво е то, каква е историята му. По този начин отвличах мислите му от шуртящата кръв, той започваше да диша по-равномерно, тялото влизаше в ритъм и кръвотечението спираше.

Важно е да реагирате спокойно и да се съсредоточите върху нещо, което не ви натоварва, но отвлича ума ви и помага на тялото да се отпусне. Паник атаката е просто част от един механизъм, чиято цел е да ни предпази от по-голямото прегаряне. Приемете я и вдишайте дълбоко. Издишайте и продължете напред.

За да сте по-спокойни, можете да се консултирате със специалист, който ще ви помогне да си изработите механизъм за справяне със ситуацията - нещо като последователност от действия, чрез които бързо да върнете спокойствието си.