Автор
Ива Петрова

Магическата сила на червения конец и на коя ръка трябва да се носи

Сигурно често ви се е случвало да попаднете на човек, на чиято дясна или лява ръка има завързан червен конец. Дали е бебе, или бременна жена, обикновено младо момиче, или момче, няма значение - китката на всеки един от тях може да бъде обвита в тънко червено конче, макар и да не е Баба Марта. Защо, какво символизира червеният конец и каква е неговата магическа сила?

Щит срещу болести

Всъщност суеверието за червения конец е толкова древно, че е трудно да се каже откога точно датират поверията за него. Старите хора са гледали на червената нишка около китката преди всичко като на амулет за здраве.

В миналото хората са го връзвали, за да предпазват себе си и близките си от болести. Вярвали са, че носенето му гони злите духове и черните магии. Червен конец се е слагал и на животните, за да бъдат те здрави, а годината - плодородна.

Неслучайно с гривна от червени нишки се окичват най-слабите и беззащитни създания - малките деца, родилките, младите булки, по-възрастните. Вярвало се е, че червеният конец служи и като щит срещу злите очи, лицемерите и завистниците. Затова се е слагал и на красиви хора, които можели да предизвикат завист.

View post on Instagram
 

Кой връзва червения конец

Според поверието червеният конец трябва да се връзва от най-старата жена в къщата. Позволено е да се постави и от друго лице с добри и чисти помисли. Затова майката е най-честият избор. Когато се завързва конецът, трябва да се мисли само хубаво. Ако външен човек връзва червен конец, той може да вложи в него негативна енергия и зли помисли. Затова не се препоръчва да се слага от никого друг извън дома, освен ако той не е много близък и обичен човек.

Какво означава, ако конецът се скъса

Според суеверието, ако конецът се скъса, означава, че притежателят му е бил урочасан и че е приел върху себе си нечия негативна енергия. Скъсвайки се, тя спасява човек от злото.

По стар български обичай на Игнажден (20-ти декември) на всички в къщата трябва да се върже червен конец, за да ги пази от „нечистите дни“ (периодът от Игнажден до Йордановден). Днес църквата отрича силата на червения конец, тъй като според нея това е езическо вярване и противоречи на каноните.

На коя ръка се връзва червеният конец

Има значение и на коя ръка ще се върже червеният конец. Според някои поверия на жените трябва да се връзва на лявата, тъй като тази страна символизира женското начало, а при мъжете - на дясната, тъй като се възприема като символ на мъжествеността. Други твърдят, че вързан на лявата ръка червен конец предпазва собственика си от зли магии и лоши очи, докато ако се сложи на дясната, го защитава от собственото му неблагоразумие. Последователите на кабала казват, че червеният конец трябва да се връзва на лявата ръка, тъй като злото атакува винаги от ляво.

А защо червен?


Червеният цвят е символ на живота, на течащата във вените кръв. Олицетворение е на доброто и светлината, на енергията, динамиката и силата, която всеки носи в себе си. Кръвта се свързва и с руменината, която здравите хора притежават, затова се смята, че е символ и на здравето. Не на последно място червеното е цвят, който е уважаван и използван в доста религии, в това число християнството, исляма, индуизма. На дясната китка връзват червен конец на неомъжени жени в индуистките храмове. Тази нишка се нарича моли. След като станат семейни, и мъжете и жените връзват моли на лявата си ръка.

View post on Instagram
 


Червеният конец и кабала

Източната наука кабала също се доверява на силата на аления конец. Според последователите ѝ той е силен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата на човек, като се стреми да му помага в начинанията. Кабала твърди, че червеният конец се носи също, за да защитава притежателя си от злото. Конецът трябва да се завърже на седем възела – толкова са божествата, чиито сили ще предпазват собственика, като в момента на завързването се изрича и специална молитва. Ритуалът задължително се извършва от близък човек.

Сред известните личности, които следват напътствията на кабала и често могат да бъдат забелязани с червен конец са Деми Мур, Елизабет Тейлър, Линдзи Лоън, Мадона, Марая Кери, Парис Хилтън, Стела Маккартни, Деми Мур, Леонардо ди Каприо.

Четете още: 5 начина да омагьосате мъж без магия