Автор
Ива Петрова

Висцералните мазнини: Защо са опасни за здравето и как да се отървем от тях?

Висцералната мазнина е "резервната" храна на нашето тяло, енергийните резерви под формата на мастна тъкан. За разлика от подкожните тлъстини, които се натрупват в областта на ханша, корема или талията, висцералните са разположени много по-дълбоко, обгръщайки всички жизненоважни органи на тялото.

Все повече и повече хора искат да изглеждат в добра форма, затова се опитват по всякакъв начин да се отърват от излишните мазнини. Затлъстяването обаче е не само заплаха за външния ви вид, но и сериозен дразнител за тялото. В този случай не говорим за подкожна, а за висцерална мазнина. Първият тип абсолютно не е опасен, с изключение на козметичния ефект. И така:



Какво е висцерална мазнина?


Ако искате да разработите ефективна техника за борба с висцералните мазнини, тогава трябва да проучите задълбочено своя враг. Особеността на висцералната мазнина е, че тя се отлага вътре в серозната мембрана, която покрива всички кухини на нашето тяло. Тези „черупки“ визуално приличат на тънки свързващи мембрани, често се наричат филм.

Ето защо хирурзите лесно премахват подкожната мазнина, докато срещу висцералния тип са безсилни. Ако говорим за структурата и състава на горните елементи, те също се различават значително. Висцералната мазнина е съставена от кафяви клетки, докато подкожната мазнина - от бели клетки.

Къде и защо се натрупват висцерални мазнини?

Висцералната мазнина се намира близо до вътрешните органи, затова често се нарича вътрешна или коремна мазнина. Доста лесно е да се определи излишната концентрация на този вид мазнини, тъй като такова нарушение се проявява чрез визуално увеличение на корема, той изпъква напред, докато останалата част от тялото запазва формата си.



Всъщност тази диспропорция на тялото е първият признак за прекомерно количество висцерална мазнина. Както показва практиката, такива промени в тялото възникват поради неспазване на нормите за здравословен начин на живот, по-специално това е небалансирана диета, липса на физическа активност, лоши навици и други фактори. Мнозина смятат, че увеличаването на концентрацията на висцерална мазнина е свързано с възрастта, но този фактор не играе абсолютно никаква роля. В днешно време, поради патологично грешния начин на живот, много млади хора страдат от излишък на коремни мазнини. Освен това дори децата вече не са изключение.

Полезната висцерална тлъстина


Трябва също да се отбележи, че висцералната мазнина не е безполезен елемент, напротив, тя изпълнява някои важни функции: Използва се от тялото като резервен източник на енергия.
Колкото и да е странно, висцералната мазнина е изключително важна за тялото, тъй като създава своеобразна възглавница, която предпазва вътрешните органи от наранявания и механични повреди от външната среда.

Нормите за здравословно съотношение на висцералната мазнина към общата маса на мастните клетки са приблизително 10-15%. Тоест концентрацията на този вид мазнини не трябва да надвишава повече от 15% от общия обем на всички мастни клетки. За съжаление, в много случаи тази пропорция се нарушава, в някои случаи надвишава допустимата норма, поради което коремът на човек започва да се издува. Превишаването на препоръчителната норма е изпълнено с проява на различни негативни явления:

Поради прекомерно натоварване на краката се появяват разширени вени. Висцералната мазнина оказва сериозен натиск върху сърцето, в резултат на което става причина за инфаркт на миокарда и много други сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това превишаването на препоръчителната концентрация на тази мазнина може да се превърне в предпоставка за появата на рак. Отрицателните явления се проявяват под формата на хормонален дисбаланс и различни метаболитни нарушения.

В допълнение към всичко посочено по-горе, прекомерното натрупване на висцерална мазнина нарушава нормалния човешки хормонален фон. Това води до влошаване на потентността, до повишен апетит (повишава се поради прекомерното освобождаване на съответния хормон "грелин"), повишаване на нивото на инсулин в кръвта и други подобни здравословни проблеми.

Също така трябва да се отбележи друга опасност - мастна хепатоза. Това е много често срещано чернодробно заболяване, което включва мастни чернодробни клетки. До какво води всичко това? До факта, че обработката на инсулин в черния дроб е значително инхибирана, в резултат на което нивото на мазнините в тялото се повишава. Тоест всички тези усложнения допринасят за още по-големи проблеми, увеличаване на затлъстяването, появата на много хронични заболявания и т.н.

Единственият правилен изход от тази ситуация е да започнете да водите здравословен начин на живот и да се храните правилно и навреме. Необходимо е да започнете да спортувате, тъй като физическата активност влияе благоприятно върху повишаването на инсулиновата чувствителност, всички жизненоважни метаболитни процеси в организма се възстановяват.



Как да разберете количеството вътрешна мазнина и дали нормата му е превишена?

За да определите дали висцералната ви мазнина е нормална или не, има доста прости начини. Например, вземете шивашки сантиметър и го увийте около кръста си. За мъжете нормата е от около 90 – 94 сантиметра (обиколка на талията), а за жените – до 80 сантиметра. Ако тази норма е превишена и визуално се вижда, че коремът стърчи, трябва да помислите за спорт и да преразгледате диетата си.

Как да се отървем от висцералните мазнини?

По правило висцералната мастна тъкан изчезва заедно с подкожната мастна тъкан, единственото изключение може да бъде наличието на заболявания на ендокринната система. Следователно, за да разрешим такъв проблем, стандартните методи, които се използват за отслабване, са подходящи и тук: диета (правилно хранене), повишена физическа активност. Също така, за да се насърчи ускоряването на метаболизма и неговото правилно функциониране е необходимо да се пие необходимата дневна норма вода на ден. Това също ще помогне за ускоряване на процеса на изгаряне на излишните килограми, включително и на вътрешните.

За да се отървете от излишната мазнина, е необходимо да се подходи към проблема по комплексен начин и да се използват всички изброени тук методи наведнъж: Във всеки случай комбинирайте правилното хранене с упражнения. Съсредоточете се върху балансирана диета, яжте по-малко, но по-често. По принцип не трябва да изпитвате глад. Честото ядене на необходимата порция храна 5-6 пъти на ден ще ви позволи да ускорите метаболизма си и леко да ускорите процеса на изгаряне на излишните мазнини. Увеличете концентрацията на витамин С. Ограничете приема на бързи въглехидрати и мазнини. Избягвайте стресови ситуации и избягвайте успокоителните медикаменти.



Правилната диета за предотвратяване на натрупването на висцерална мазнина

Правилното хранене е ключът към дълголетието и доброто здраве, никога не е късно да преразгледате диетата си. Отсега нататък минимум вреда, повече полза е основният принцип, който трябва да работи в кухнята. За съжаление, ефективната диета не е универсална рецепта, а напротив, тя се съставя индивидуално за всеки човек. Има обаче няколко основни точки, които са напълно достатъчни, за да предотвратят увеличаване на нивото на висцералната мазнина:

- Избягвайте прекалено тлъстите храни.
- Сладкото и бързото хранене са основните ви врагове.
- Ежедневното ви меню трябва да се състои от 90% продукти, приготвени по правилния начин: задушаване, варене на пара.
- Яжте по-често протеинови храни: филе от месо, яйца, риба, ядки и бобови растения.
- Към диетата добавяме сложни въглехидрати: сушени плодове, зърнени храни и др.
- Пресните зеленчуци, зърнени храни и плодове ще осигурят на тялото ви така необходимите фибри.

Заключение:
Както вероятно вече се убедихте, проблемът с увеличените висцерални мазнини не е само въпрос на красота. Ако пропорциите на тялото на мъж или жена са нарушени, тогава трябва да се отнесете към този проблем сериозно и да помислите дали да отидете на лекар за преглед. Направете си необходимите изследвания за състоянието на хормоналния фон, наднорменото тегло и слушайте препоръките на лекаря.

Във всеки случай, да се отървете от такова затлъстяване е много по-лесно, отколкото изглежда, просто спортувайте и прегледайте диетата си. В никакъв случай не трябва да започвате сами, без консултация, да мързелувате, защото говорим за здраве.

Източник: buildbody

Четете още: Кето диетата: Всичко, което трябва да знаете за нея и как да постигнете резултати