Автор
Кристина Кирова

Няма да повярвате: Ето защо червеният маникюр подлудява мъжете

Червеният цвят винаги е събуждал палави асоциации за мъжете. Но защо точно маникюрът в този огнен цвят ги възбужда толкова много? Истината е, че има символика и скрит смисъл.

Началото на тенденцията с червения маникюр е поставена още в Древен Египет от Нефертити и Клеопатра. И двете предпочитали кървавочервения цвят и рубинените нюанси, защото били признак за кралски произход. А ноктите на фараоните били оцветявани с къна в процеса на мумифициране и това символизирало силата, с която влизат в задгробния живот.

Династията Мин в Китай пък е основоположник на изкуствените дълги нокти, които също били боядисвани в червен цвят. Подобен маникюр имали само жените-благороднички, защото по този начин те демонстрирали, че не упражняват физически труд.

И така червеният маникюр си проправя път през вековете и се налага като класически и до ден днешен. През 20-те години на ХХ в. на пазара се появява първият червен лак за нокти, а до този момент дамите, особено в САЩ, лакирали ноктите си с червена автомобилна боя.

По време на Втората световна война пък жените били вербувани да участват в създаването самолети, танкове и боеприпаси и тогава навлиза бунтарският стил - комбинацията от мъжки, работен гащеризон и червено червило, но дори и тогава не се отказвали от червения маникюр, който е бил черешката на тортата. По това време лакът за нокти все още е бил луксозен артикул и все пак не всички можели да си го позволят.

След края на войната обаче цената му става достъпна за всички. През 60-те години акрилните червени лакове за нокти добуват огромна популярност. Червеният маниккюр обаче останал символ на дамите, които спадали към групата на бохемите, работническата класа избирала по-обикновени и естествени тонове.

View post on Instagram
 

През 80-те маникюрите в ярки цветове навлизат в света на модата, но червеното продължава да бъде един от най-предпочитаните.

Още от началото на века до ден днешен червеният маникюр продължава да е любим на дамите по света и се е превърнал във вечна класика. Днес жените обичат всички нюанси на червеното и смело експериментират с него, а мъжете винаги са привлечени от класическия червен маникюр.

Четете още: Като в приказките: Без тези процедури за разкрасяване нито една индийка не минава под венчило