Автор
Антония Дамянова

Как живеят жените в Турция: 10 необичайни навика, от които можем да се поучим

Турските жени могат да се похвалят с богато културно наследство и дълга история, през която са развили различни навици и практики. Те са не само неотменна част от традиционната турска култура, но и могат да послужат като чудесен пример на съвременната жена как да направи живота си по-щастлив и интересен.

Независимо дали става въпрос за грижа за себе си, междуличностни взаимоотношения или работа, турските жени са развили привички, от които можем да се възползваме за подобряване на своята жизнена и професионална среда. Техният начин на живот и бит е нещо, което незаслужено е останало в сянка. Ето защо коригираме пропуска и действаме според техните неписани златни закони!

Украсената къща е радост за очите и душата

Ако посетите дома на туркиня, първото нещо, което ще забележите, е вниманието, което стопанката е обърнала на неговия интериор. Стайните растения и различните аксесоари са сред любимите украшения в техния дом. В него винаги цари приятен аромат, дължащ се на специалното отношение на турската жена към парфюмите и благоуханните масла в дома. Вкусните ястия също са сред виновниците, които вливат сладко ухание в турския дом, дължащо се най-вече на различните подправки, които домакините използват за тях.

Гостоприемството е основна черта на характера

Фразата "Чувствай се като у дома си", е сред тези, които може да чувате най-често, когато сте на гости в дома на една туркиня. Техният дом винаги е подреден, красиво декориран, уютен и много приятен. Турската жена е изключително гостоприемна. Дали е празник, или делник, тя винаги е готова да приеме по всяко време гости, подреждайки бързо и с охота масата в кухнята или хола.

Грижа за килима като неразделна част от интериора

Туркините обожават килимите, въпреки че подобна любов им коства редовно чистене заради натрупания прах и мръсотия. Ето защо жените всяка седмица ги почистват с прахосмукачка, а ежемесечно - със специални химикали.

Алтернативни употреби на пастата за зъби

За мнозина изобщо не е тайна колко полезна може да бъде содата бикарбонат в ежедневието. Но замисляли ли сте се на какво е способна пастата за зъби, освен всеизвестното ѝ предназначение? Турските жени знаят за тайните ѝ качества и я използват като средство против запотяване на огледала и за полирането им. Също така, пастата им помага и за възстановяване на оригиналния вид на водопровода, който отдавна не изглежда като нов.

Без боклуци вътре в дома или на двора

Турските домакини никога на задържат боклуците в дома си или на двора. Те нямат кофи за смет, предпочитайки да освободят повече пространство в дома си. Ето защо, когато събират отпадъци, те ги слагат в пликче, което бързо изхвърлят в уличния контейнер.



Дафинов лист в зърнени храни

Всеки път, отваряйки нов пакет със зърнени храни, всяка турска жена, която уважава себе си и семейството си, поставя в него дафинов лист. Изглежда странно, но го правят, с цел да предпазят зърнения продукт от нашествието на насекоми.

Постоянно поддържане на чистота и ред

Цялостното почистване създава истинско главоболие за тези, които не са свикнали да чистят дома си всеки ден. Не така е при турските жени. Оказва се, че за тях е по-лесно редовно да извършват прости действия за поддържане на чистота, отколкото да чакат мръсотията да се натрупва ден след ден.

Задължително време за отдих и комфорт

Един от най-важните навици, от които можем да се възползваме, е грижата за себе си. Турската култура насърчава жените да отделят време за себе си и да се грижат за своето физическо и психическо благополучие. Това включва редовна физическа активност, здравословна храна и грижа за кожата и косата. Туркините често угаждат на себе си и сред любимите им занимания за отдих е посещението на обществени бани с приятелки. Това са хамами, които приличат повече на истински дворци. Вътре те са обзаведени като модерен SPA-салон, в който всяка уважаваща себе си жена може да се отпусне и погрижи както за външността си, така и за вътрешния си комфорт.

Само пресни продукти от щанда на пазара

Турските жени предпочитат пазара пред обикновените магазини. Нищо чудно, че има толкова много от тях в страната. Всеки ще намери там изобилие от пресни плодове и ароматни подправки. Включително и туркини, които няма да си тръгнат, без да се пазарят с любимите си продавачи.

Бърз начин за готвене

За да не прекарват много време пред печката всеки ден, турските жени замразяват всичко, което е възможно. Тези храни включват риба, зеленчуци, месо и... зърнени храни със супи! Фризерът на туркинята винаги е зареден, особено за случаите, когато неочаквано може да бъде посетена от гости. Така тя по всяко време можете да вземете оттам това, което ѝ е необходимо във всеки един момент.

Четете още: Хималайската Кейт Мидълтън е в очакване на трета рожба