Динята е един от най-обичаните летни плодове, но знаете ли, че има различни начини да ѝ се насладите, освен да я ядете като плод?
Със своята сочна, хидратираща месеста част и прилив на естествена сладост динята е не просто плод, а летен спасителен пояс. Тя е универсален плод, който може да се консумира по различни начини, за да ви помогне да избягате от горещите температури. Сочната диня е изключително хранителна и съдържа всички важни витамини и минерали, полезни за здравето на очите, кожата и сърцето.
Ето четири рецепти с участието на диня, които трябва да опитате у дома, за да се отървете от летните горещини.
1. Динен сладолед на клечка
Спомняте ли си онези детски дни, когато с нетърпение ядяхте сладолед на клечка? Пресъздайте това носталгично преживяване с домашно приготвен сладолед от диня!
Съставки:
Една диня;
3 супени лъжици мед/друг подсладител;
3 супени лъжици лимонов сок.
Стъпка 1: Отстранете семките на динята. Нарежете я на парчета, които могат да се поберат в блендер.
Стъпка 2: Добавете парчетата диня и лимоновия сок в блендера.
Стъпка 3: Прибавете мед или друг подсладител на прах и пасирайте всички съставки до гладка смес.
Стъпка 4: Прецедете сместа през сито, за да получите гладък екстракт.
Стъпка 5: Изсипете сместа във формички за сладолед и го дръжте в хладилника за около 3-4 часа.
2. Смути от диня
Ако търсите начини да утолите лятната си жажда, не ви трябва нищо друго, освен смути от диня. То спестява време и е също толкова вкусно. Ето как да си го приготвите:
Съставки:
4 супени лъжици сироп от рози;
една средно голяма обелена, почистена от семките и нарязана диня;
2 чаши кисело мляко;
2 супени лъжици мед;
2 супени лъжици сок от лайм.
Стъпка 1: Сложете динята, киселото мляко, лимоновия сок, розовия сироп и меда в блендер. Пасирайте добре сместа.
Стъпка 2: Съхранявайте смутито в хладилника за около 2-3 часа.
Стъпка 3: Сервирайте го студено.
3. Плодова салата от диня
Всяка хапка от тази жизнена плодова салата ще събуди вкусовите ви рецептори и ще ви осигури освежаващо бягство от неумолимите летни горещини.
Съставки:
5 чаши диня, нарязана на кубчета;
1 кубче авокадо;
1/3 чаша нарязан червен лук;
1 чаша нарязана на кубчета краставица;
1/3 чаша натрошено сирене фета;
1/3 чаша накъсани листа от мента или босилек;
1/2 халапеньо;
2 супени лъжици екстра върджин олио;
3 супени лъжици сок от лайм;
1/2 чаша смляна скилидка чесън;
1/4 супена лъжица морска сол.
Стъпка 1: Започнете с приготвянето на дресинга. Вземете купа за смесване и разбийте зехтина, чесъна, солта и сока от лайм.
Стъпка 2: Вземете голяма чиния и подредете динята, краставицата и червения лук. Полейте чинията с приготвения дресинг.
Стъпка 3: Отгоре сложете сирене фета, авокадо, мента и листа босилек.
Допълнение: Можете да добавите дори праскови, горски плодове, киви или други плодове по ваш избор.
4. Гаспачо от диня: охладена супа изненада
Кой казва, че динята е предназначена само за сладки изкушения? Разширете кулинарните си хоризонти с охладено динено гаспачо.
Съставки
Една диня;
2 краставици;
2 червени чушки;
Мента и кориандър;
2 чаши нарязани домати;
2 супени лъжици лимонов сок ;
1 супена лъжица зехтин;
2 скилидки чесън.
Стъпка 1: Пасирайте динята, един домат, една краставица, една чушка и малко чесън до гладка смес.
Стъпка 2: Добавете сока от лайм, зехтина, ментата и кориандъра за допълнителен колорит.
Стъпка 3: Комбинирайте останалата чушка, краставицата и халапеньото в купа за смесване.
Стъпка 4: Оставете в хладилника за поне един час, за да се съчетаят ароматите. Ако е необходимо, подправете с допълнителна сол.
Гаспачото от диня може да се сервира самостоятелно с хрупкав хляб или със салата или сандвич за по-обилна вечеря.
Да ви е сладко!