Автор
Теодор Муховски

Слаби и здрави: Експерт разкри 3-те най-ефективни и безопасни диети

Нека бъдем честни: диетите са трудни за изпълнение. А някои от тях не само че не действат, но и вредят на здравето ни.

В интернет е изписано толкова много за това как да станете стройни, че ви липсва време да прегледате цялата тази информация и да изберете най-добрата диета за вас.

Ето защо ние подбрахме за вас 3-те най-добри диети за отслабване, анализирани и одобрени от западните експерти.

През януари 2023 г. U.S. News & World Report публикува списък на най-ефективните и безопасни диети. На най-добрите лекари и регистрирани диетолози бяха зададени 40 въпроса и в резултат на проучването беше изготвена класация на 24 диети.

На пиедестал бяха поставени тези, които покриват дефицита на витамин D и калций, имат добра хранителна стойност и помагат за намаляване на възпаленията и предотвратяване на заболявания като диабет и сърдечносъдови болести. И разбира се, те изпълняват основната си цел - да ви помогнат да отслабнете по най-здравословния и естествен начин, без да изтощавате организма си. Ето трите препоръчителни диети:



Диетата на Мидсъмър

Тя е номер едно в класацията на U.S. News & World Report. Тя е традиционният хранителен режим на хората в 21 страни, окъпани от Средиземно море. Ще откриете това меню в домовете на много семейства в Гърция, Хърватия, Турция и други страни.

Диетата се основава на прием на големи количества плодове и зеленчуци, както и на ядки, бобови растения, морски дарове, птиче месо и качествени растителни масла, най-популярното от които, разбира се, е зехтинът.

Рибата и морските дарове трябва да се консумират поне два пъти седмично, червеното месо - рядко, а птичето месо и яйцата - в умерени количества. А жителите на Средиземно море не отказват и чаша червено вино, което съветват и нас.

Тази диета може лесно да се адаптира за вегетарианци, вегани и хора с непоносимост към глутен.

В диетата има малко вредни мазни храни, но пък има много полезни растителни мазнини.



DASH-диета

Това е диета, която е отлична за хора с хипертония. DASH е абревиатура на Dietary approaches to stop hypertension, което се превежда като "диетични подходи за борба с хипертонията".

Този диетичен план се популяризира активно от Американския национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта, тъй като помага за понижаване на кръвното налягане и спомага за ефективно намаляване на теглото. Диетата е подобна на Средиземноморската диета, но дава по-конкретни препоръки за броя на порциите от определени групи храни, които трябва да се консумират седмично, без да се налага да се отказвате напълно от всичко.

Набляга се на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, нискомаслените млечни продукти и храните с високо съдържание на магнезий, калий, калций и фибри. Изключително важно е да се сведе до минимум приемът на сол.



Флекситарианство

Флекситарианството е полувегетарианска диета, наречена така, защото в нея почти няма месо, но то не се изключва напълно: можете дори да хапвате сочен бургер от време на време без никакви угризения.

Диетата с преобладаващо растителна храна помага да намалите риска от сърдечни заболявания, диабет и рак, но разнообразието ѝ ви позволява да бъдете гъвкави, без да сте прекалено строги, което е важно, защото диетата трябва да бъде начин на живот и менюто ви трябва да бъде основата на хранителния ви режим до края на живота ви. Само тогава можете да сте сигурни, че няма да възстановите свалените килограми и ще се чувствате добре.

Месните белтъчини се заменят с белтъчини, съдържащи се в бобовите растения и яйцата. Трябва постепенно да намалявате количеството на месото в диетата си, като наблюдавате внимателно тялото си и не се насилвате да се движите със собствено темпо. Не забравяйте да използвате подправки, за да получите повече удоволствие от храната си.