Автор
Антония Дамянова

7 мистични места по света, обитавани наистина от призраци

Има много места по света, където според легендата живеят призраци. Техните души не намират покой и често са любопитни гости. Говори се, че някои от призраците са съвсем безобидни, но има и призраци, които могат да навредят на небрежните любовници, за да им погъделичкат нервите.

1. Къщата на отчаянието, Мексико

В стария мексикански град Гуанахуато има къща, която е построена през 18-и век. Призраци обаче започват да обитават в него едва в края на 19-и век, когато Тадео Фухенсио Мехя овдовява и е обсебен от идеята за контакт с душата на мъртвата си съпруга. За целта Мехя започва да убива невинни хора, опитвайки се да предаде чрез тях послания на любимата си в предсмъртните им секунди. Никой не знае точно колко жертви е убил Мехя, но оттогава имението е обитавано от призраци. В къщата често се случват необясними паранормални явления, дори се чуват писъците на жертвите.

2. Остров Повелия, Италия

Този малък остров през Средновековието се превръща в истинско гробище, където са отнасяни телата на жертвите на чумата. Освен мъртвите, та са били оставяни и болните от чума, за да изживеят последните си часове на острова - те били хвърляни в ями със заразени трупове, а също и изгаряни на клада. Според легендата именно техните души не намерили покой и бродили из острова. Според изследователите в Повелия може да са били погребани до 160 хиляди души.

Още през 20-ти век в Повелия бива построена психиатрична болница. Според разказите на пациенти те често страдали от главоболие и чували шепота на призраци, затворени на острова. През 1968 г. болницата прекратява дейността си. Сега остров Повелия е затворен за обществеността.

View post on Instagram
 

3. Къщата на Уинчестър, САЩ

През петдесетте години на 19-и век Оливър Фишър Уинчестър започва да произвежда оръжия, които придобиват невероятна популярност. Оттогава тегне проклятие над фамилията. Проклятието било изпратено от призраците на убитите от оръжията на Уинчестър. Снахата на Оливър се опитала да развали проклятието, след като загубила своя свекър, съпруг и единствена дъщеря.

Един медиуми ѝ предложил да се премести в друг щат и да построи имение с много стаи, за да обърка призраците, които преследвали нещастната жена. Г-жа Уинчестър била сигурна, че ще умре веднага щом строежът на къщата приключи, така че до смъртта ѝ къщата постоянно се преустройвала - добавяли стаи, проходи и стълби. Когато г-жа Уинчестър умира през 1922 г., къщата вече била с над 150 стаи.

4. Хотел Гранд Хайат Тайпе, Тайван

Въпросният хотел е построен на мястото на затвор, където са държани политически затворници по време на Втората световна война. Още в първите дни от неговото функциониране в хотела се наблюдават паранормални явления - необичайни звуци, гласове, смях и звън на чаши. Понякога гостите дори се оплаквали от призраци, които виждат в коридорите, както и от факта, че някой размества нещата им в стаите. Експертите по фън шуй са се опитали да прогонят духовете и поставили свитъци със заклинания в хотела, но се твърди, че мерките им били безуспешни. И призраци все още живеят в хотела до ден днешен.

View post on Instagram
 

5. Сграда Джоелма, Бразилия

Тази на пръв поглед обикновена офис сграда се превръща в призрачна след опустошителен пожар през 1974 г. Заради късо съединение в климатичната система пламнал пламък, който за минути обхванал цялата сграда. Противно на правилата за пожарна безопасност, в офиса нямало аларми и аварийни изходи. Триста души успели да се евакуират, но 180 работници все пак станали жертви на пожара. След реконструкцията служителите в офиса се оплакват от необясними звуци вечер - стенания, писъци и тъпкане. Някои дори твърдят, че миришат на изгоряло - особено на 12-ия етаж, където е бил пожарът.

Освен това местните ловци на духове казват, че в миналото на мястото на сградата е имало кладенец, където са открити трупове на жертви на сериен убиец през четиридесетте години. Кой знае, може би сградата е прокълната и следващото бедствие е точно зад ъгъла?

6. Замъкът Единбург, Шотландия

Замъкът Единбург е построен през 12-ти век и през вековната си история е служил като кралска резиденция, военен гарнизон, отбранителна крепост и дори затвор. Според легендата в замъка живее цяла орда от призраци, всеки от които има богата и интересна история. Ще разкажем само няколко от тях.

Най-известните призраци на Единбургския замък са призраците на мъртви музиканти: гайдар и барабанист. Гайдарят бил полков музикант, който отишъл да проучи тунела под замъка. Той свирел непрекъснато, така че неговите другари войници проследявали движенията му. Изведнъж музиката спряла и когато братята слезли да го търсят, не могли да намерят тялото му. Уплашени от неочакваното му изчезване, хората запечатвали тунела и оттогава звуците на гайда звучат из под под земята.

Безглавият барабанист се смята за мил призрак, който предвещава опасност. Говори се, че той е този, който се е опитал да предупреди обитателите на замъка за приближаващите войски на Оливър Кромуел през 1650 г.

Също така в замъка често можете да срещнете Сивата дама в древни дрехи. Според една от версиите това е лейди Глампис, заподозряна в магьосничество и изгорена на клада. Според друга версия призракът на Сивата дама е не друг, а регентът на кралица Мери, чийто труп е държан в замъка в продължение на много месеци.

7. Гората Аокигахара, Япония

Тази гора се намира в подножието на планината Фуджи в Япония. Казват, че гората е прокълната - според статистиката тя е на второ място в света по самоубийства. Възможно ли е призраци да нашепват мисли за самоубийство на самотни пътници?

Поради големите запаси от желязна руда в гората, компасите не работят, така че да се изгубите тук е лесно. Според легендата японците воделида умрат в тази гора свои болни роднини, за които вече не можели да се грижат. Така че не е изненадващо защо Аокигахара се е превърнала в убежище за огромен брой призраци.

View post on Instagram
 

Вярвате ли в призраци, или мислите, че са само легенди за привличане на туристите?

Четете още: Чували ли сте за легендарната 5000-годишна 'Палмова библиотека' с описаните съдби на всички хора?