Предлагаме на вниманието ви едно изкусително пролетно ястие с риба, което ще ви отведе на пътешествие до средиземноморското крайбрежие със своите свежи вкусове и аромати. Пригответе се да се насладите на вкусни сочни рибни филета, изпечени до съвършенство, съчетани с ароматен зехтин, подправки и свеж лимон.
Това блюдо е идеално за пролетните дни, когато търсите лекота и вкусна храна. Следвайте нашата лесна рецепта и се насладете на уникалния вкус на средиземноморската кухня в своя дом.
Продукти:
4 рибни филета (например лаврак, сьомга или щука)
2 лимона
4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка сушен риган
1/2 чаена лъжичка сушен босилек
1/2 чаена лъжичка сушен магданоз
1/2 чаена лъжичка чубрица
Приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте рибните филета и ги изсушете добре с кухненска хартия.
Изцедете сока от 1 лимон и го излейте в купа. Добавете зехтина, солта, черния пипер, ригана, босилека, магданоза и чубрицата. Разбъркайте добре, за да се смесят подправките.
Намажете рибните филета от двете страни с подправката и оставете да почиват за 10 минути, за да се задържат ароматите.
Нарежете останалия лимон на тънки резенчета.
Вземете плитка тава за печене и поставете филетата в нея. Разпределете резенчетата лимон между филетата.
Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, докато рибата стане сочна и леко се зачерви.
Сервирайте ястието с риба топло, заедно с печените резенчета лимон.
Декорирайте с пресен магданоз и зрънца нар по желание.
Това пролетно средиземноморско блюдо с риба е свежо, ароматно и лесно за приготвяне. То ще достави такава радост. Приятен апетит!
Четете още: Салата с пиле и лимоново-маслинов дресинг