Автор
Елена Ангелова

Бившият, който винаги се завръща

Ако вашият нарцистичен бивш любовник продължава да се връща при вас само, за да изчезне скоро отново, може би е време да се запитате: „Искам ли този човек да се върне в живота ми при същите условия?“

Има един вид нарцис, който винаги се завръща. За него дори измислиха термина „рециклиращ“. „Рециклиращи“ са както мъже, така и жени. Това, което ги обединява, е склонността да повтарят цикъла от връзки с едни и същи партньори отново и отново. За разлика от много нарцисисти, рециклиращите са склонни да избягват конфронтация и предпочитат да се върнат при онези, които са им познати и предвидими, вместо да търсят нови завоевания.

Кои са "рециклиращите" в една връзка?

Склонни са към своеобразна "серийна моногамия". Докато са във връзка с партньор, те са му отдадени. Но щом се отегчат или изпитат чувство на нарцистично негодувание, веднага преминават към следващия партньор от техния кръг. С течение на времето "рециклиращите" успяват да съберат колекция от невзискателни любовници, които винаги са готови да ги приемат обратно. И докато никой не се откачи от куката, този модел на поведение се повтаря безкрайно.

По правило повечето от партньорите на "рециклиращият" са наясно, че той винаги ще намери с кой да ги замести, но или се примиряват със ситуацията, или имат свои собствени причини да продължат подобна връзка.

Пример: Роби имаше интересна колекция от жени: три от тях никога не се бяха омъжвали, една беше разведена, а на друга ѝ липсваше старият ѝ съпруг. За разлика от повечето нарцисисти, Роби харесваше жени на своята възраст и се радваше на компанията им. Жените обичаха Роби, защото и той ги обичаше и като приключенски настроен и енергичен, той внасяше страст и вълнение в живота им. Той харесваше гъвкави и предсказуеми жени, а самият Роби предпочиташе да води спонтанен, вълнуващ живот. Може да го споходи спонтанна идея да лети до Лас Вегас за уикенда, той веднага купува билети, като тръгва на това пътуване с друга жена.

Ако Роби се отегчи в Лас Вегас, веднага организира полет до някъде другаде. Роби сменяше местата по същия начин, както сменяше жените – Лас Вегас с Ню Орлиънс, след това Калифорния се появи на картата на маршрута му и после изведнъж - Хавай. Не го интересува изобщо коя жена ще му прави компания, стига да получи това, което иска от тях.

Защо „рециклиращите“ са толкова склонни към промени?

Ако те ценят предсказуемостта и моногамията толкова много, защо изобщо са склонни да се променят? Факт е, че те изпитват същите проблеми като другите хора с нарцистично разстройство на личността.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

1. Нарцисите нямат „постоянство на обекта“

„Постоянството на обекта“ е психологически термин за способността да поддържате положителни чувства към човек, включително към себе си, докато изпитвате раздразнение, негодувание, гняв или чувство на неудовлетвореност към него. „Постоянството на обекта“ също така включва способността да поддържате емоционална връзка с човек, който не присъства физически с вас. Липсата на постоянство на обекта се счита за една от най-важните характеристики на разстройството на личността. Рециклиращите нямат постоянство към обекта.

Когато изпитват нарцистично негодувание към настоящия си партньор, те губят всички положителни чувства, свързани с този човек. Вместо да останат и да се опитат да разрешат проблема, те просто прекратяват връзката и преминават към следващия партньор. И тъй като всеки следващ любовник ги разочарова и ядосва, те го сменят отново и отново.

2. Хората са взаимозаменяеми

Нарцисистите често гледат на хората, включително и на тези, на които се вричат в любов, като на взаимозаменяеми обекти. Както каза една красива нарцистична жена: "Ако той не ми даде това, което искам, винаги ще намеря някой друг, който да го направи."
Мъж нарцисист беше също толкова откровен: „Хората са като носни кърпички. Чувствам нужда от тях, когато могат да ми бъдат полезни. Повечето от това, което хората наричат „любов“, считам за удобство."

Истините за живота, които всяка жена трябва да научи по трудния начин
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Истините за живота, които всяка жена трябва да научи по трудния начин

Автор Евелин Попадийна

3. Те не изпитват емпатия

Причината Recyclers лесно да си сменят партньорите е, че не ги е грижа за чувствата на другите хора. Те не могат да почувстват болката и негодуванието на друг човек по същия начин като своите. Ако ги помолите да помислят за това, те просто ще си кажат нещо като: „Ако му пукаше да остана, той нямаше да направи….“ или „Тя си го заслужаваше“. А ако партньорът крие емоциите си, след като му е казано, че го напускат, той може да си каже: „За какво беше цялата тази суета?“

4. Ако статусът им се повиши, те решават да "обновят" партньорите си

Тъй като хората са взаимозаменяеми и им липсва емпатия, много от нарцисистите избират да си създадат нов „пул“ от любовници, когато статусът им се повиши. Те се нуждаят от такива, които ще подчертаят новото им, по-високо положение.

Запознайте се с Даяна

Даяна е красива, умна и смятана за изгряваща звезда в адвокатската кантора, в която работи. След като стана по-успешна, купувайки костюми на Chanel и обувки Ferragamo, Даяна реши, че трябва да подобри и мъжете си. Преди това тя успяваше да поддържа добри отношения с повечето от бившите си, които почти винаги се връщаха при нея при първото повикване. Това ѝ доставяше удовлетворение, макар и кратко.

Сега тя се движи в кръг от нови, с по-висок статут мъже, които могат да си позволят костюми Brioni, които да съответстват на нейния Chanel. Даяна харесва, че ѝ обръщат внимание и постепенно започва да включва тези мъже в кръга си. В рамките на една година Даяна създаде изцяло нов набор от партньори и просто спря да отговаря на обаждания на мъже от нейната „бивша“, по-незаможна група.

Ако вашият нарцистичен бивш любовник продължава да се връща при вас само, за да изчезне отново, може би е време да се запитате: „Искам ли този човек да се върне в живота ми при същите условия?“

Автор: Елинор Грийнбърг, vk.com